Nieuws
glas-in-beton

Op donderdag 21 november  organiseert Stipglas uit Tilburg in samenwerking met beeldend kunstenaar Liesbeth Boon een excursie naar Rotterdam, waar een drietal bijzondere voorbeelden van glas-in-beton worden bekeken en besproken.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de glas-in-betontechniek als één van de modernste monumentale glastoepassingen geïntroduceerd. De techniek is – in de vorm van het Arabische glas in stucco – feitelijk al eeuwenoud, maar tijdens de wederopbouwperiode (1945-1965) experimenteerden een aantal kunstenaars weer met het glazen ‘mozaïekraam’. Kunstenaars als Berend Hendriks, Louis van Roode en Karel Appel werkten de techniek uit tot complete plastische gevelontwerpen. Na de wederopbouw is deze techniek nauwelijks nog toegepast. Sterker nog: vele monumentale kunstenaars zagen hun werk nog tijdens hun leven gesloopt worden. Glas in beton werd een bijna vergeten techniek. Maar ondanks die rigoureuze afbraak zijn er gelukkig nog een paar prachtige voorbeelden van bewaard gebleven.

Na een opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie en een onderwijs- en museumloopbaan heeft Boon zich gespecialiseerd in het werken met glas. In 2017 rondde zij haar Master-Glass opleiding cum laude af met een scriptie over glas in beton.

Deelname

De excursie vindt plaats op donderdag 21 november van 11 tot 16 uur. Kosten: € 37,50 incl. entree en koffie/thee; excl. vervoer naar en van Rotterdam. De te bezoeken objecten zijn alle op loopafstand. Halverwege de route is er een rustmoment met een kleine versnapering. Aanmelden: bel 013-5356186 of mail naar stipglas@stipglas.com.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.