Nieuws

Gebouw X van Windesheim is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2011, zo meldt Bouwwereld op haar site. Het onderwijsgebouw dat in 2010 in gebruik is genomen, is een ontwerp van architect Aldo Vos van architectenbureau Broekbakema uit Rotterdam. De jury noemt Gebouw X ‘een feest van een school, voor leerlingen en docenten, voor gebruikers en passanten'.

Gebouw X is een nieuw gebouw van de hogeschool Windesheim in Zwolle. Aan de buitenkant is de volledig vlakke composietgevel het meest in het oog springende kenmerk. De glasmontage op dit nieuwe gevelmateriaal werd goed uitgedokterd. Binnen valt vooral op dat het centraal gelegen atrium zoveel overzicht biedt: in dit gebouw is verdwalen onmogelijk. De vele glazen binnenwanden geven iedereen een goed beeld van zijn plek in het gebouw. In Glas in Beeld nummer 1 2010 hebben we uitgebreid aandacht besteed aan het project.

De jury van BNA Gebouw van het Jaar wees gebouw X eerder dit jaar aan als prijswinnaar in de regio Oost. Tijdens de bekendmaking gaf de jury aan unaniem van oordeel te zijn dat het markante onderwijsgebouw met kop en schouders uitstijgt boven de rest: ‘Gebouw X staat als een icoon op een groen verheven maaiveld waarin de verbinding met de andere gebouwen is gelegd. Een glazen pui, als enige kleine onderbreking van de verder uit verticale en diagonale lijnen opgebouwde gevel, geeft aan waar de hoofdingang is. Als zij geopend zijn, spelen kleine driehoekige raampjes een mooi spel met de gevel'. Op donderdag 28 april vond in de Amsterdamse Stadschouwburg de ontknoping plaats van BNA Gebouw van het Jaar 2011. Daarin deden veertien genomineerden uit vijf regio's mee en reikte de landelijke jury onder voorzitterschap van Frits van Dongen de prijs uit. Meer informatie: www.bouwwereld.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.