Nieuws

Onder de naam ‘Pasja van het Glas' toont het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de verzameling glazen objecten uit de oudheid van Anne Tjibbes van der Meulen. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw bracht de Fries in Cairo zijn glasverzameling bijeen.

Tjibbes' oudste glas is kernglas van rond 1500 voor Christus. In die tijd werden van een mengsel van zand, kalk en soda glasdraden gemaakt en rond een kern van mest en klei gewonden. Daarna werd de kern verwijderd, zodat meestal een klein flesje ontstond. Tussen 150 en 50 Voor Christus werd voor het eerst glas in een vorm gegoten. Rond die tijd werd ook voor het eerst glas geblazen. Omdat etensluchtjes niet bleven hangen in voorwerpen van geblazen glas, werd dit erg populair.

In de verzameling van Van der Meulen ook hangertjes in de vorm van gezichtjes uit de vijfde eeuw voor Christus. De Phoeniciers verspreidden deze hangertjes over het hele Middellandse Zeegebied. De kralen zijn gemaakt met de zogeheten ‘zandkerntechniek'. De gezichtjes zijn met minuscule draadjes en stukjes glas opgebouwd rond een kern. Van der Meulens grootste trots zijn de duizend scherven. Dit zijn fragmenten mozaïekglas uit Italië van rond het begin van de jaartelling. Het glas is helder en schitterend van kleur en afkomstig van luxe tafelservies.

De tentoonstelling loopt tot 3 januari 2010 in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Op 12 september en 24 oktober worden lezingen georganiseerd. Meer informatie: www.rmo.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.