Nieuws
brandwerende gevelkozijnen

Volgens NEN bestaat er veel onduidelijkheid over de huidige brandwerendheidseisen en beoordelingscriteria van gevelkozijnen met beweegbare delen. Daarom is de Nederlandse Praktijk Richtlijn 6112 ontwikkeld die de toepassing hiervan eenvoudiger maakt. Geïnteresseerden kunnen tijdens een verkorte periode tot 1 maart commentaar indienen op de NPR.

In NPR 6112 wordt de toeleverende bouwindustrie aan de hand van vijf stappen wegwijs gemaakt in deze materie. Het gaat daarbij om producenten, distributeurs en importeurs van gevelkozijnen, de voorbereidende bouwindustrie (architecten en consultants) en de uitvoerende bouwindustrie (aannemers en gespecialiseerde onderaannemers).

Prestatieverklaring en Bouwbesluit

Brandwerende gevelkozijnen vallen onder de Bouwproductenverordening (CPR) én onder het Nederlandse Bouwbesluit. De Europese Commissie heeft aangegeven dat voor deze kozijnen vanaf 1 november 2019 een Prestatieverklaring opgesteld moet worden en de producten voorzien moet zijn van een CE-label. De Prestatieverklaring en het CE-label is gebaseerd op twee geharmoniseerde Europese normen: NEN-EN 14351-1 en NEN-EN 16034. In de praktijkrichtlijn wordt de koppeling gemaakt tussen de eisen uit het Bouwbesluit en de Prestatieverklaring/CE-label van het toe te passen product.

Commentaar indienen op NPR 6112 kan via normontwerpen.nen.nl. Tot 1 maart 2020 kunnen commentaren worden ingediend. Let op: dit betreft een verkorte commentaarperiode.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.