Nieuws

De paden op, de lanen in. Maar dan op de bouwplaats. Met dat motto trekt FNV Bouw de komende weken in karavaanvorm door Nederland naar bouwplaatsen vol met glaszetters, metselaars, timermannen, prefabstellers en betonvlechters. Doel is om Nederlandse bouwvakkers in de praktijk te laten kennismaken met gezond en veilig werken. Volgens de grootste bouwbond van Nederland is een vakorganisatie er al lang niet alleen meer voor poen en pensioen.

Een van de redenen om bouwplaatsen overal in Nederland te bezoeken, is om bouwvakkers te laten zien wat de voordelen zijn van veilig en arbo-goedgekeurd gereedschap. Onder toeziend oog van de inspecteurs van Arbouw (Instituut voor gezond en Veilig werken in den Bouw) kunnen bouwvakkers zelf ervaren hoe het is om met het nieuwste en veiligste gereedschap van hun vakgebied aan het werk te gaan. De werknemers kunnen rekenen op instructie, begeleiding en ondersteuning ter plaatse. Vergeleken met andere sectoren in werkend Nederland, hebben werknemers en werkgevers in de bouw goede afspraken gemaakt over arbeidsomstandigheden. Daar speelt ook in mee, dat de overheid zich terugtrekt van het arbo-beleidsterrein en meer en meer aan de bouwsector zelf overlaat. De afspraken die gelden voor de verschillende sectoren in de bouw, zijn vastgelegd in negen arbeidscatalogi. Deze boekwerkjes vervangen op 1 januari 2011 tientallen beleidsregels uit de Arbeidsomstandighedenwet.

Jaren eerder dan de arbo-catalogi publiceerde Arbouw al vakbladen over veilig werken. Met die uitgaves liep de bouw voorop ten opzicht van andere sectoren. Met de Gezond-en-Veilig-werken-toer beoogt FNV Bouw het beleid op papier in de praktijk te toetsen. Voor de gezonde kant van de arbeid werkt FNV Bouw op de te bezoeken bouwplaatsen samen met Menzis. De zorgverzekeraar pakt op de werkplekken van de toer uit met een gezondheidstest die speciaal is ontwikkeld voor werknemers met zwaar fysiek werk. Door een paar eenvoudige en doeltreffende tests krijgen de vaklieden inzicht in hun gezondheid. Ook krijgen zij tips over gezond werken en voorkomen van gezondheidsklachten en letsel tijdens het werk. De test en onderzoeken vinden plaats onder deskundige begeleiding. Charley Ramdas, vice-voorzitter van FNV Bouw: ‘Veel mensen kennen de vakbond vooral van cao-onderhandelingen en pensioenaangelegenheden. Poen en pensioen dus. Maar als FNV Bouw vinden we arbeidsomstandigheden net zo belangrijk. Het beste stuk gereedschap van de bouwvakker is zijn lichaam, dus het is van het allergrootste belang dat zijn lijf veilig en gezond wordt behandeld. Om dat op een aantrekkelijke manier onder de aandacht te brengen, toeren we de komende weken met de FNV Bouw Gezond-en-Veilig-werken-toer door grote delen van Nederland. Veilig en gezond heel Nederland rond – dat is de uitdaging.'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.