Nieuws

Het Keurmerk Klantgericht Bouwen is uitgereikt aan 69 bouwondernemingen. Deze bouwers ‘leveren hun nieuwbouwhuizen beter af en bieden hun klanten een betere dienstverlening dan de doorsnee Nederlandse bouwonderneming'. Het keurmerk wordt verstrekt door de in 2003 opgerichte Stichting Klantgericht Bouwen, een gezamenlijk initiatief van Vereniging Eigen Huis en Bouwend Nederland.

Door continu meten geeft Stichting Klantgericht Bouwen inzicht in de kwaliteit van de bouwondernemingen. Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis controleren de kwaliteit van opgeleverde woningen en noteren het aantal oplevergebreken. Daarnaast geven kopers een rapportcijfer voor hun ervaringen wat betreft de bouw, verkoop en oplevering van hun nieuwe woning. Alleen bouwers die op alle onderdelen bovengemiddeld presteren, komen in aanmerking voor het keurmerk. Met de uitkomsten van de metingen kunnen aangesloten bedrijven hun bedrijfsprocessen verbeteren. In 2010 namen ruim 110 bedrijven deel. Gezamenlijk meldden zij ruim 4.450 koopwoningen aan, wat neerkomt op ongeveer 20 procent van de totale jaarlijkse nieuwbouw in Nederland. Klantgerichte bouwers leverden hun nieuwe woningen in 2010 met gemiddeld 10,7 opleveringsgebreken op. Dat is een verbetering ten opzichte van 2009, toen gemiddeld 14,8 gebreken per woning werden genoteerd. Ook de gemiddelde Nederlandse bouwer deed het in 2010 beter dan het jaar daarvoor. Het aantal gebreken per nieuwbouwwoning daalde hier van 19,3 naar 14,9.

Klantgerichte bouwers kregen een 7,2 van nieuwbouwkopers voor de kwaliteit van de dienstverlening. In 2009 was dat nog een 6,5. Het rapportcijfer laat de klantwaardering zien voor de algemene organisatie van het bouwproces, de verkoopinformatie, de bouw en de oplevering. De gemiddelde Nederlandse bouwer kreeg in 2010 gemiddeld een 6,5 van zijn klanten voor de kwaliteit van de dienstverlening. In 2009 was dat rapportcijfer een 5,9. Op de site van de stichting een overzicht van de bedrijven die het keurmerk 2011 hebben ontvangen. Meer informatie: www.klantgerichtbouwen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.