Nieuws

In Glas in Beeld nummer 4 van september 2009 is in het artikel over glasbalustrades gerefereerd aan de pogingen van Kenniscentrum Glas om de BRL 4107: Nationale Beoordelingsrichtlijn voor het KOMO attest (met productcertificaat) voor balustraden van de markt of aangepast te krijgen. Aanleiding voor het Kenniscentrum Glas zijn visie in Glas in Beeld nummer 6 nog eens toe te lichten.

Daarbij gaat de discussie wat het kenniscentrum betreft niet om de specifieke producten die op basis van deze BRL met KOMO-keur op de markt worden gebracht, maar om de BRL zelf en de beheerder IKOB BKB. Inhoudelijk is deze BRL volgens het Kenniscentrum Glas onvoldoende en daarmee geen waarborg voor het verantwoord toepassen van balustrades.

Het kenniscentrum heeft namens GBO reeds in 2008 om de tafel gezeten met IKOB BKB, de certificatie-instantie verantwoordelijk voor de BRL, om inzicht te krijgen in de certificatiemethode en om tot een oplossing te komen. De onduidelijkheden van deze BRL en de gecertificeerde producten dienen weggenomen te worden. Het IKOB BKB heeft aangegeven dat zij zelf niet over de nodige kennis beschikken om zelf de berekeningen van de gecertificeerde producten te controleren, maar heeft tot op heden geen inzage willen of kunnen geven over deze controle op de reeds gecertificeerde producten. Dit zorgt helaas voor  alleen nog maar meer onduidelijkheid over de waarborging van de reeds gecertificeerde producten.

Het Kenniscentrum Glas dringt er in het artikel in Glas in Beeld bij IKOB BKB nogmaals op aan de BRL op een zo kort  mogelijke termijn zodanig aan te passen dat deze een goede waarborg vormt voor het verantwoord toepassen van glazen balustrades en het daarop afgegeven KOMO-keur inderdaad de betrouwbaarheid geeft die het in de markt heeft. Een uitvoerig en interessant artikel in de december-uitgave van Glas in Beeld, van commentaar voorzien door het Centraal Overleg Bouwconstructies (COBc), een landelijke groep constructeurs van gemeentelijk bouw- en woningtoezichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.