Nieuws

In Europa wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de eerste set normen op het gebied van duurzaamheid van bouwwerken. Of zoals het in het Engels heet ‘sustainability of construction works'. NEN organiseert hier op 1 december een studiemiddag over en gaat hierbij in op de vraag of de Nederlandse bouwwereld klaar is voor deze ontwikkelingen. Wat zijn de consequenties? Wat kan men verwachten? En wat kan men (nog) doen?

Als ontwikkeling geeft NEN als voorbeeld dat NEN 8006 bij het verschijnen van de Europese normen wordt ingetrokken. NEN 8006 heeft als titel 'Milieugegevens van bouwmaterialen, bouwproducten en bouwelementen voor opname in een milieuverklaring – Bepalingsmethode volgens de levenscyclusanalysemethode (LCA)'. De norm  wordt onder andere gebruikt bij MRPI-bladen.

Deze middag is met name bedoeld voor beslissers en beleidsmakers die zich bezighouden met bouwmaterialen en bouwwerken. Een bouwmateriaal staat niet op zichzelf en een bouwwerk ook niet. Het gaat om de interactie, om het geheel. Bij het ontwerp en de ontwikkeling van een bouwwerk moeten ook het gebruik, mogelijk hergebruik en de sloop worden meegenomen. Daarmee vallen restauraties en renovaties ook binnen de scope van duurzaamheid van bouwwerken. Kortom, deze middag is volgens NEN interessant voor iedereen die meebeslist over de duurzaamheid van een bouwwerk, al dan niet op materiaalniveau. Meer informatie: www.nen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.