Nieuws

De jury van het Duurzaamste Bedrijfsgebouw 2011 heeft in de radio-uitzending van ‘Vroege Vogels' op zondag de vier genomineerden bekendgemaakt. De genomineerde gebouwen zijn: Gebouw X Hogeschool Windesheim Zwolle (architect: Broekbakema Rotterdam), Watertoren Bussum (architect: Vocus architecten bna), NIOO Wageningen (architect: Claus en Kaan) en Rijkswaterstaat Terneuzen (architect: opMaat). Glas in Beeld heeft begin vorig jaar uitgebreid aandacht besteed aan Gebouw X (februari 2010) en NIOO wordt in de aankomende uitgave behandeld (april 2011).

Het initiatief voor deze nieuwe prijs komt van Technologietijdschrift De Ingenieur en VARA's ‘Vroege Vogels'. Nooit eerder werden bedrijfsgebouwen zo intensief op duurzaamheid onderzocht. Daarbij maakte de jury gebruik van erkende methodes (zoals BREAAM en GreenCalc+) en werden de aangemelde panden vergeleken via de GPR-score van W/E Adviseurs. Maar het laatste woord heeft de jury, bestaand uit Frans Evers (voormalig directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst), Anne-Marie Rakhorst (directeur ingenieursbureau Search), Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds) en Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland). In totaal werden 56 panden aangemeld voor de prijs, 41 voldeden aan de toelatingseisen en 24 hebben het hele traject tot de nominaties doorlopen. Op 20 maart wordt in een twee uur durende live-uitzending de winnaar gehuldigd. De hele uitzending van ‘Vroege Vogels' zal die dag live vanuit het winnende pand worden gemaakt.

Bijzonder aan deze prijs is dat allerlei moeilijk meetbare maatschappelijke aspecten van de gebouwen ook worden meegewogen. De plek van het gebouw in zijn omgeving, voorbeeldfunctie en de mogelijkheden voor volgende bewoners (als de opdrachtgever onverhoopt vertrekt). Een heel belangrijk punt dat de jury heeft bekeken, betreft het vorige pand van de eerste gebruiker. Als die het oude pand leeg te huur of te koop aanbiedt zonder ervoor te zorgen dat er een goed volgend gebruik is geregeld, dan valt de inzending af. Via de site van Vroege Vogels zijn de vier genomineerden in kort bestek te bekijken. Bronnen: Vroege Vogels en Technologietijdschrift De Ingenieur. Meer informatie: www.vroegevogels.vara.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.