Nieuws

De energieprestaties van een gebouw worden vaak bepaald door de scheiding tussen binnen en buiten. Vaak wordt er gestreefd naar een energieneutraal gebouw. Het Park Paviljoen Hoge Veluwe met zijn interessante toepassingen is hier een goed voorbeeld van. De constructie van de glazen gevel valt hierbij op.

Bijzondere voorgevel

Bij het Park Paviljoen Hoge Veluwe is van begin af aan gekeken naar de duurzaamheid van het gebouw maar ook naar de energieprestaties. De zigzag geplaatste voorgevel speelt hier een belangrijke rol in. Daarbij maakt het gebouw door de ligging in alle seizoenen optimaal gebruik van de zon. Daarnaast is er gekeken hoe het gebouw zo weinig mogelijk warmte verloren laat gaan. Behalve de energie van de energieleveranciers worden er ook duurzame energiebronnen toegepast, zoals aardwarmte en zonlicht. Tot slot streven ze naar een optimaal gebruik van de noodzakelijke fossiele brandstoffen.

De stand van de zon

De zigzag glasgevel zorgt dat de bezoekers van het restaurant geen last hebben van direct zonlicht in de zomer. Ook de binnentemperatuur blijft hierdoor aangenaam. Door te kiezen voor de juiste locatie is er optimaal rekening met de stand van de zon gehouden. In de winter krijgt de zon namelijk door zijn lage stand alle ruimte om het gebouw te verwarmen. De zigzag gevel bestaat uit 22 glaselementen. Het glas wat gebruikt wordt is blank HR++ glas en dit glas is voorzien van een HR-1.0-coating. Het dubbele glas heeft twee glasbladen die door een spouw gescheiden worden en het glas is uitgevoerd met een zwarte afstandshouder. Het voordeel van deze afstandhouder is de lage warmtegeleiding en het zorgt ook voor een lagere u-waarde.

Optimaal gebruik van daglicht

Op de kopse kant is er nog een glazen boog die een blik op het interieur van het pand geeft. Deze boog zit in de dubbele kap op de kopse kant. Aan de binnenkant van het gebouw vormt de glazen boog het sluitstuk van het tongewelf dat over de hele lengte van het bijzondere gebouw loopt. 

Door het grote totale glasoppervlak zijn alle bezoekers van het gebouw in staat om optimaal van de omringende natuur te genieten. Door het daglicht goed te gebruiken kan men weer besparen op de elektriciteit voor de binnenverlichting. Op de eerste verdieping zijn vier zalen met voldoende invallend daglicht. Ook hier is het kunstlicht teruggebracht naar een minimum. Ook in de foyer is het glas de eyecatcher met de vijf bijzondere glas-in-loodramen. Deze ramen zijn afkomstig uit het jachtslot van Sint-Hubertus.

Masterplan

Het project Park Paviljoen is een onderdeel van het Masterplan voor de vernieuwing van het Park Hoge Veluwe. De planning is dat de realisatie van het Masterplan in 2024 voltooid is. Door de zigzag glasgevel en de vele grote ruiten (groter dan 2.70 meter) is dit ontwerp even fraai als duurzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.