Nieuws

De Raad van State heeft de uitspraak over NEN-normen bevestigt die het Gerechtshof in Den Haag op 16 november 2010 trok. De uitspraak benadrukt nogmaals de status van de normen ‘dat aan de bouweisen wordt voldaan', wanneer het Bouwbesluit ernaar verwijst. De Raad van State stelt het volgende.

  • NEN-normen zijn en blijven vastgestelde regels door een privaatrechtelijke organisatie.
  • NEN-normen zijn geen ‘algemeen verbindende voorschriften' die door het Rijk zijn vastgesteld en daarom hoeven NEN-normen niet in het Staatsblad of Staatscourant te worden gepubliceerd.
  • Omdat het Bouwbesluit 2003 wetgeving is en naar NEN-normen verwijst, moeten de normen wel kenbaar worden gemaakt.
  • Daarvoor is vereist dat bij de verwijzing vermeld wordt wat de vindplaats van het document of van de norm is.
  • De kenbaarheid voor de burger is voldoende verzekerd omdat de NEN-normen voor de burger ter inzage liggen bij NEN. De kenbaarheid van NEN-normen voor bouwers, architecten, installateurs en andere bij de bouw direct betrokkenen is voldoende verzekerd, omdat zij de NEN-normen tegen redelijke betaling kunnen aanschaffen.

Normen zijn afspraken, praktische richtlijnen, die gemaakt worden door en voor de markt. Het Bouwbesluit 2003 verwijst naar NEN-normen. Als deze normen worden toegepast, wordt voldaan aan de eisen die het Bouwbesluit stelt. Maar er mag ook op een andere wijze aan de eisen worden voldaan. Er moet dan wel worden aangetoond dat het resultaat ten minste gelijkwaardig is aan het resultaat wanneer de norm zou zijn toegepast. Aanleiding voor de discussie over de status van NEN-normen was een bestuursrechtelijke zaak die een partij had aangespannen tegen de gemeente Den Bosch omdat deze een verleende bouwvergunning onterecht zou hebben ingetrokken. De bouwvergunning werd ingetrokken omdat in het bouwplan niet aan de ‘verplichte' NEN-nomen werd voldaan en op verzoek van de gemeente ook geen aanvullende gegevens zijn geleverd die aantoonden dat wel aan de minimale eisen werd voldaan. De gemeente is herhaaldelijk in het gelijk gesteld, nu ook in het hoger beroep bij de Raad van State. Meer informatie: www.nen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.