Nieuws
glasgevels

In juni vorig jaar bracht MicroShade uit Denemarken de eerste editie uit van de gratis online simulatietool SimShade voor glasgevels. De tool introduceerde een nieuwe, ‘holistische manier’ om te kijken naar de impact die verschillende zonwerings- en beglazingsoplossingen hebben op de algehele prestaties van gevels. Een nieuwe release maakt ook berekeningen en vergelijkingen op gebouwniveau mogelijk.

MicroShade is producent van een kunststof of stalen membraan dat zonwering biedt wanneer het tussen twee of drie lagen glas wordt gelamineerd. Het uitzicht en aangename daglichtcondities blijven volgens de makers behouden. ‘Samen verhogen deze parameters de kwaliteit van het binnenklimaat aanzienlijk’, aldus deze in 2003 opgerichte spin-off van het Deense Technologisch Instituut. MicroShade bestaat uit microscopische lamellen die de directe zon deels weren. Het schaduweffect kan worden vergeleken met dat van buitenzonwering, met dat verschil dat de lamellen bijna onzichtbaar blijven omdat ze te klein zijn voor het menselijk oog. Het enige dat zichtbaar is, is de streep waar ze op het glas zijn verlijmd. 

Glasgevels simuleren met Simshade

SimShade  is ontstaan vanuit de behoefte klimaatberekeningen uit te voeren op glas- en zonweringssystemen, inclusief complexe glasgevels. Het technische team van MicroShade kon geen programma vinden dat dit kon doen. ‘Dus besloten we om SimShade te ontwikkelen om de informatie te krijgen die nodig was voor de verschillende projecten waaraan we werken’, zegt Helle Foldbjerg Rasmussen, hoofd technische ondersteuning. ‘Maar we realiseerden ons al snel dat er ook behoefte is aan de holistische benadering van het evalueren en vergelijken van verschillende gevelsystemen; niet alleen op technische waarden, maar ook op het gebied van economische en milieuvoordelen. Daarom presenteren we nu een nieuwe versie waarmee we gebruikers een uitgebreid overzicht bieden van technische gegevens en omgevingsspecificaties op zowel component- als gebouwniveau.’

Actuele klimaatgegevens

SimShade maakt het mogelijk op basis van actuele weergegevens glasgevels op ruimteniveau te beoordelen. De gevolgen voor het thermische binnenklimaat, het uitzicht naar buiten, het beschikbare daglicht en zelfs de kosten over een periode van 25 jaar zijn in het simulatieprogramma opgenomen’, zegt Eik Bezzel, CEO van MicroShade. ‘Wij zijn van mening dat bouwbeslissingen alleen kunnen worden genomen als alle parameters kunnen worden berekend. Dit is in het belang van de eigenaar, de eindgebruiker en de adviseur. We zijn dus blij en trots om deze verbeterde tool voor iedereen beschikbaar te maken.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.