Productnieuws
Wellsun

Duurzaam en energiezuinig bouwen met glas is wel degelijk mogelijk. Het product van de Delftse startup Wellsun maakt dat bovendien nóg aantrekkelijker. Wellsun heeft Lumiduct ontwikkeld. Een gevelsysteem gebaseerd op geavanceerde zonnepanelen, die in de loop van de dag met de zon meedraaien. Het resultaat is een optimale energie-opbrengst van de gevel, zonder dat er voor de gebruikers binnen daglicht verloren gaat.

Lumiduct in een notendop

Het Lumiduct gevelsysteem bestaat uit een reeks panelen, verticaal gemonteerd in een pilaar. Elk paneel bestaat uit een extreem goed zonnepaneeltje in het midden en plaatjes die onder een hoek gemonteerd zijn om zoveel mogelijk licht op het paneel te schijnen. Zelf zijn deze plaatjes deels transparant, zodat het daglicht zijn weg door de gevel naar binnen weet te vinden. Dankzij het focussen van zonlicht op het paneel én het meedraaien met de zon kan met een relatief klein oppervlak aan zonnepaneel een indrukwekkende opbrengst gerealiseerd worden.

Het opwekken van energie is niet het enige voordeel van Lumiduct. Omdat zonlicht (deels) wordt opgevangen, wordt ook de toename van warmte aan een gevel gecontroleerd. Zo wordt warmte opgevangen en al dan niet later gebruikt. Geïntegreerde LED’s zenden zacht daglicht naar binnen, dat niet opvalt en niet hindert. Gebruikers ervaren dus ook geen overlast door overmatige lichtinval van een laagstaande zon.

Videowall

 Met het opnemen van geïntegreerde LED’s in een Lumiduct gevel, ontstaat een extra mogelijkheid om de gevel te benutten: beeld. Door gebruik te maken van Lumiduct Media dubbelt de gevel als videowall. Er is dan dus sprake van een transparante gevel, die helpt de temperatuur te reguleren, die efficiënt energie opwekt én waarop media- en reclameboodschappen getoond kunnen worden. Er is geen enkele andere gevel die op zoveel manieren rendement oplevert voor een gebouw en de gebruikers daarvan. Het draagt ook bij aan het positieve aanzien van de gevel. Want Lumiduct geldt nadrukkelijk als een systeem dat niet alleen praktisch is, maar vooral ook een resultaat oplevert dat het aanzien van een gebouw niet schaadt. Integendeel.

Toepassing van Lumiduct

Omdat Lumiduct in principe een vrijwel volledig transparant gevelsysteem is, kan dit over een bestaande gevel heen gemonteerd worden. Dit kan zowel een glazen gevel als deels gesloten gevel zijn. Met name voor grote gebouwen met een hoog energieverbruik en met grote, rechte gevels is deze oplossing zeer interessant. Denk bijvoorbeeld aan de vele datacenters die in Nederland als paddenstoelen uit de grond schieten, door toenemend mobiel datagebruik en glasvezel internet. Maar ook voor veel ‘normale’ kantoorgebouwen is Lumiduct zeer interessant. Het maakt een glazen gevel in één keer weer interessant, om niet te zeggen logisch. Want voor gebruikers hebben gebouwen met veel lichtinval natuurlijk altijd de voorkeur. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.