Productnieuws
vacuümglas
Vacuümglas en triple glas. Foto: FINEO

Het gebruik van hoogrendementsglas in nieuwbouw- en renovatieprojecten is tegenwoordig gemeengoed. Rendementsglas, oftewel dubbele beglazing, zorgt voor een uitstekende isolerende waarde. Maar ook op glasgebied dienen zich nieuwe innovaties aan. Een van deze nieuwe innovaties is de ontwikkeling van FINEO-glas. Wat is FINEO-glas en wordt dit hét alternatief voor hoogrendementsglas?

Wat is FINEO-glas?

Glasproducent AGC doet al enkele jaren in samenwerking met Panasonic onderzoek naar hoogrendementsvacuümglas. Dit heeft uiteindelijk geleid naar een nieuwe glassoort dat als alternatief kan dienen voor het huidige hoogrendementsglas, namelijk FINEO-glas. Hoogrendementsglas (HR++) bestaat uit twee glasplaten met daartussen een met lucht- of gasgevulde spouw. Bij FINEO-glas is alle lucht vacuüm weggetrokken uit de spouw. Er is ook nagenoeg geen spouw aanwezig. FINEO-glas bestaat uit twee dunne glasplaten van 3 millimeter dik. Een glasplaat is bedekt met een isolerende coating. Beide glasplaten zijn gescheiden door een vacuümruimte van 0,1 millimeter. In de vacuümruimte zitten minuscule – niet voor het oog zichtbare – cilindrische micro-spacers. Dit voorkomt dat de glasbladen elkaar kunnen raken en zorgt voor verbeterde energieprestaties van het glas. Niet alleen thermisch isoleert FINEO-glas uitstekend, ook akoestisch is FINEO het beste isolerende glas. 

Isolerende waarde van FINEO-glas

De isolatiewaarde van glas wordt in de regel gemeten met de U-waarde. Hoe lager deze waarde, des te hogere isolatiewaarde heeft het glas. Glas mag hoogrendementsglas genoemd worden als het een isolatiewaarde heeft die lager is dan 2,0. Zo heeft HR++ glas een U-waarde van 1,0. Er kan een nog betere 

isolatiewaarde bereikt worden met HR+++ glas. Dit is glas dat uit drie glasplaten bestaat. De isolatiewaarde van HR+++ ligt tussen de 0,5 en 0,9. FINEO-glas bereikt een U-waarde rond de 0,5 tot 0,6. Hiermee is FINEO-glas gelijkwaardig aan HR+++ glas. Het grote voordeel is dat FINEO veel smaller en lichter is en in ieder kozijn in te passen is. Dit is met HR+++ niet het geval. 

Is FINEO-glas een goed alternatief?

Er zitten twee kanten aan het verhaal. Aan de ene kant is het een goed alternatief voor HR+++ glas, mede door de dunne en lichtere uitvoering. Aan de andere kant is er de zeer hoge prijs ten opzichte van HR+++ glas. De gemiddelde prijs ligt zo rond de € 150,- per m². Dit is nog erg hoog en houdt in dat de kostprijs niet snel terug te verdienen is. Uiteraard is de investering terug te verdienen, maar dan is het ook al haast tijd voor vervanging van het glas. Het is een nieuw soort glas, dus hoe de verzekeraar van de verzekering ermee omgaat, is nog niet bekend. Er zal ongetwijfeld een glasverzekering af te sluiten zijn voor FINEO-glas, maar welke verzekerde waarde zal de verzekering vaststellen? Het is beter om nog te wachten tot FINEO-glas nog verder wordt geperfectioneerd en dat de prijzen dalen. Vooral in het laatste geval kan FINEO-glas echt concurreren met hoogrendementsglas.

20 reacties op “FINEO alternatief voor hoogrendementsglas?

 1. Paul van Diepe schreef:

  Ik adviseer de schrijver van dit artikel even contact op te nemen met iemand die verstand heeft van het Fineo glas wat op dit moment op de markt is. Er staan echt veel teveel fouten in. En dan heb ik het niet eens over zijn omschrijving van HR++ glas, lucht gevuld?

  Wat de prijs betreft, als met de gemiddelde prijs voor Fineo € 150,00 per m2 bedoeld wordt dan adviseer ik de schrijver van het artikel om daar nog maar eens in te duiken. Dat klopt namelijk niet. en al helemaal niet voor de particuliere klant waar de B.T.W. ook nog eens van toepassing is.

  Tevens zijn de levertijden voor HR trippel beduidend eenvoudiger te voorspellen dan die van Fineo. Ook is de inkopende partij bij HR trippel niet afhankelijk van 1 producent, dit is wel het geval bij Fineo.

  De afsluitende opmerking dat Fineo kan concurreren met HR glas zal nog heel ver in de toekomst liggen maar ik hoop wel dat het ooit gaat gebeuren. Echter moet er dan nog heel veel veranderen.

 2. R.Olthof schreef:

  Nvt

 3. j. hensing schreef:

  U heeft volkomen gelijk. Ik reken momenteel voor “Fineo” op globaal een inkoopsprijs van € 300,- globaal. Daarnaast is nog de vraag welke grootte van ruitoppervlakte mogelijk is. In dat kader speelt tevens de warmtegeleiding in relatie met de afmetingen van het kozijn of de bevestigingen bij “structurele”beglazing nog een rol van betekenis.

 4. paul masselink schreef:

  Hoe verzin je het : “Het is beter om nog te wachten tot FINEO-glas nog verder wordt geperfectioneerd en dat de prijzen dalen”. Als we dat hadden gedaan met PV panelen of windturbines , mobieltjes, computers, EVoertuigen, e.d., of gaan doen met fotonica, H2, efficiënte lange tijd energieopslag systemen e.d. dan kunnen we nu wel ophouden.
  Kijk voor de lol eens naar andere voordelen zoals minder materiaalgebruik voor hang- en sluitwerk, kozijnen en zelfs transport van grondstoffen en materialen.
  Zorg als branche dat de overheid vacuümglas goedkoper maakt door productierisico’s te verkleinen door als “Launching Customer” de afname in korte tijd van een enorm aantal m2 te garanderen. De te realiseren lagere prijs moet de branche dan wel doorberekenen……

 5. Karsten Janssen schreef:

  Inmiddels 2 jaar na dato van dit artikel en zelfs nu is het prijsniveau niet gedaald naar de genoemde 150 euro. Het zou Glas in Beeld sieren om dit te corrigeren; dit is simpelweg het verspreiden van desinformatie.

  Wel zijn er inmiddels goedkopere en tevens betere alternatieven op de Nederlandse markt. Hierbij valt o.a. te denken aan BENGglas.

 6. Hans schreef:

  Net een offerte gehad voor 9 ruitjes van 35 x 75 cm
  Vacuümglas 8,3mm, u-waarde 0,45

  Importkosten 1 €175,00, Transportverzekering €25,59,
  Totaal
  €1.663,09 ex btw
  €349,25
  €2.012,34 incl Btw

  Oude enkelglas zelf verwijderen

 7. van Dijk B&A schreef:

  zojuist voor een project in a’dam opdracht gegeven om 32 enkelglas ruiten door BENG vacuumglas te laten vervangen.
  afm ca. 62 x70 cm. Totale kosten incl verwijderen enkelglas in stopverf ca. € 8250,=
  is ca € 600,- m2 niet goedkoop maar komt mede door het grote aantal kleine ruiten. Maar zo konden we wel de bestaande ramen en deuren blijven gebruiken. Bovendien is het bijna net zo duur als het monumenten glas wat aanzienlijk minder goed isoleerd.
  U-waarde volgens het Bcrg 0.44 en dat is beter dan het tripple glas én veel lichter.

 8. marianne schreef:

  Welk bedrijf heeft het Fineoglas voor 600 euro per m2 aangebracht? I krijg een offerte waar 1900 m2 wordt gerekend ;(

 9. Frans B. schreef:

  Ik heb bij twee bedrijven offerte laten maken voor het vervangen van 9 ruiten enkelglas door 9 Fineo-8mm-ruiten (U=0,7). Beide bedrijven maken onderscheid tussen het glas zelf en de plaatsing ervan. De prijzen per m2 Fineo-glas bleken resp. 547,- per m2 en 505,- per m2 te bedragen. Met plaatsing van het glas erbij gerekend kom je uit op resp. € 847,-/m2 en € 738,-/m2. Alhoewel het glas veel voordelen kent, bijv. geringe dikte (dus passend in bestaande kozijen, een lage U-waarde (0,7), goede geluidsweerde kwaliteiten vind ik de prijs erg hoog. Ook is niet precies duidelijk hoe de prijzen berekend worden. Voor kleinere ruiten schijn je relatief veel meer te moeten betalen dan voor grotere ruiten. De vierkante meter prijzen hierboven betreffen dus gemiddelden.

 10. Marian schreef:

  Wij zijn bezig met een offerte voor Bengglas. Wij hebben stalen ramen in een Bosche school huis. Dit zou een uitkomst zijn. Maar hoe zinvol is het om in een stalen raam vacuumglas te zetten? Daarnaast hoorde ik dat er sneller sprake zou zijn van condens aan de binnenzijde?
  Je ziet in dit glas kleine puntjes die de verbinding vormen in het vacuumglas. (de cylindrische microspacers). Ik vroeg mij af of dit in het Fineoglas ook zichtbaar is?

 11. h. mertens schreef:

  Ik heb een aantal ramen Fineo glas. Op 30 cm afstand zijn de micro spacers te zien. Doe je een stap naar achteren dan zie je niets meer!

 12. frances van berkel schreef:

  dag meneer / mevrouw Mertens, waar in Nederland is het dat die Fineo ruiten zijn geplaatst? Ik zou het graag eens zien. Ik overweeg het voor een stalen kozijn (eind jaren veertig) en ben benieuwd hoe het eruit ziet.

 13. truus schreef:

  Bij ons wordt momenteel Fineo glas geplaatst. Echt een rib uit het lijf. Maar uiteindelijk was het qua kosten de meest aantrekkelijke keuze. We zouden namelijk anders in ons oude huis al het raamwerk moeten vervangen om het geschikt te maken voor het dikke en zware HR++ glas. Andere optie was op-/inzetramen in het bestaande raamwerk, maar dat vonden we niet mooi.

 14. PJbakker schreef:

  ik heb ook net een offerte ontvangen van La Paloma in Apeldoorn. Omgerekend 1215 euro per m2. Zij vertelden mij dat glas ongeveer 400 per m2 kost. Ok, komt arbeidsloon bij. Zit er nog een gat tussen van ruim 6000 euro. Geen idee waar ze dat voor berekenen

 15. e.dijkstra schreef:

  Als adviseur monumentenzorg kom ik regelmatig vacuumglas in monumenten tegen of adviseer ik het aan bewoners.
  Eigenlijk zijn er 2 hoofdaanbieder is Nederland:
  – Fineo glas uit Belgie van ACG
  – Chinees glas van Landglass wat verkocht wordt onder verschillende namen (o.a. Beng).
  Het Chinese glas is over het algemeen wat goedkoper en heeft een iets beter u-waarde (u-waarde is niet europees geaccrediteerd maar er is wel een gelijkwaardigheidscertificaat. Advies verkoopprijs ex btw en arbeid vanaf € 245 p/m2).
  Het glas van Fineo is vaak iets duurder (is volledig europees gecertificeerd en heeft een verkoopsprijs vanaf ca € 285 p/m2). Fineo heeft als voordeel dat het geleverd kan worden met getrokken glas er op gelamineerd zodat de uitstraling aan de buitenkant bij monumenten meer overeenkomt met de bouwtijd van het gebouw.
  Verder is een belangrijk verschil dat het Chinese glas niet 100% circulair is. Het bevat zware metalen en moet daarom apart afgevoerd en verwerkt worden.
  Er zijn meer verschillen, bijv in kleur, lichtdoorlaatbaarheid, afstand en kleur van de spacers, wel of geen vacuumnippels e.d.
  Een aspect wat met name bij monumenten nog zorgen baart is het effect op de vochthuishouding in de woning. Waar vroeger het glas de koudste plek was in de woning is na toepassing van vacuumglas dat niet meer het geval. Waar o waar zal nu in de woning condensatie gaan optreden?

  Als aanvulling nog een stukje geschiedenis:
  Vacuumglas bestaat al meer dan 15 jaar. Nippon/Pilkington kwam er mee op de markt. Het wordt door hun nog steeds geleverd. Een groot succes is het echter nooit geworden omdat in hun glas een erg in oog vallende vacuumnippel zit welke wordt afgewerkt met een metalen dop. Wat dat betreft doet vooral Fineo dat een stuk beter. Geen vacuumnippels en een heel fijn grid van minuscule zwarte spacers welke absoluut niet zichtbaar zijn als je verder dan 50 cm er van af staat. Wil je het in het echt zien, zowel in oude houten schuifkozijnen als in stalen kozijnen? Ga kijken bij de Universiteitsbibliotheek in Utrecht. In dit monumentale complex aan de Drift en Keizersstraat zit het bijna in elk venster/raam en is het voorzien van een extra er op gelamineerde historische ruit. Totale dikte ca 11mm.

 16. voor alle vragen gewoon even contact opnemen info@sdglasenschilderwerken

 17. Ad van Bergen schreef:

  Heb net even gekeken bij een glaszetter naar BENG vacuumglas, het viel mij op hoe goed die afstandhouders te zien zijn, vooral als je van binnen naar buiten kijkt en de zon staat er op! En dan ook nog die ronde doppen in 3 hoeken in het zicht (valt niet in de sponning) het viel mij tegen, weet niet of de afstandhouders en die “doppen” ook bij Fineo zichtbaar zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.