Productnieuws
vacuümglas
Vacuümglas en drievoudig glas.

Het gebruik van hoogrendementsglas in nieuwbouw- en renovatieprojecten is tegenwoordig gemeengoed. Rendementsglas, oftewel dubbele beglazing, zorgt voor een uitstekende isolerende waarde. Maar ook op glasgebied dienen zich nieuwe innovaties aan. Een van deze nieuwe innovaties is de ontwikkeling van FINEO-glas. Wat is FINEO-glas en wordt dit hét alternatief voor hoogrendementsglas?

Wat is FINEO-glas?

Glasproducent AGC doet al enkele jaren in samenwerking met Panasonic onderzoek naar hoogrendementsvacuümglas. Dit heeft uiteindelijk geleid naar een nieuwe glassoort dat als alternatief kan dienen voor het huidige hoogrendementsglas, namelijk FINEO-glas. Hoogrendementsglas (HR++) bestaat uit twee glasplaten met daartussen een met lucht- of gasgevulde spouw. Bij FINEO-glas is alle lucht vacuüm weggetrokken uit de spouw. Er is ook nagenoeg geen spouw aanwezig. FINEO-glas bestaat uit twee dunne glasplaten van 3 millimeter dik. Een glasplaat is bedekt met een isolerende coating. Beide glasplaten zijn gescheiden door een vacuümruimte van 0,1 millimeter. In de vacuümruimte zitten minuscule – niet voor het oog zichtbare – cilindrische micro-spacers. Dit voorkomt dat de glasbladen elkaar kunnen raken en zorgt voor verbeterde energieprestaties van het glas. Niet alleen thermisch isoleert FINEO-glas uitstekend, ook akoestisch is FINEO het beste isolerende glas. 

Isolerende waarde van FINEO-glas

De isolatiewaarde van glas wordt in de regel gemeten met de U-waarde. Hoe lager deze waarde, des te hogere isolatiewaarde heeft het glas. Glas mag hoogrendementsglas genoemd worden als het een isolatiewaarde heeft die lager is dan 2,0. Zo heeft HR++ glas een U-waarde van 1,0. Er kan een nog betere 

isolatiewaarde bereikt worden met HR+++ glas. Dit is glas dat uit drie glasplaten bestaat. De isolatiewaarde van HR+++ ligt tussen de 0,5 en 0,9. FINEO-glas bereikt een U-waarde rond de 0,5 tot 0,6. Hiermee is FINEO-glas gelijkwaardig aan HR+++ glas. Het grote voordeel is dat FINEO veel smaller en lichter is en in ieder kozijn in te passen is. Dit is met HR+++ niet het geval. 

Is FINEO-glas een goed alternatief?

Er zitten twee kanten aan het verhaal. Aan de ene kant is het een goed alternatief voor HR+++ glas, mede door de dunne en lichtere uitvoering. Aan de andere kant is er de zeer hoge prijs ten opzichte van HR+++ glas. De gemiddelde prijs ligt zo rond de € 150,- per m². Dit is nog erg hoog en houdt in dat de kostprijs niet snel terug te verdienen is. Uiteraard is de investering terug te verdienen, maar dan is het ook al haast tijd voor vervanging van het glas. Het is een nieuw soort glas, dus hoe de verzekeraar van de verzekering ermee omgaat, is nog niet bekend. Er zal ongetwijfeld een glasverzekering af te sluiten zijn voor FINEO-glas, maar welke verzekerde waarde zal de verzekering vaststellen? Het is beter om nog te wachten tot FINEO-glas nog verder wordt geperfectioneerd en dat de prijzen dalen. Vooral in het laatste geval kan FINEO-glas echt concurreren met hoogrendementsglas.

3 reacties op “FINEO alternatief voor hoogrendementsglas?

 1. Paul van Diepe schreef:

  Ik adviseer de schrijver van dit artikel even contact op te nemen met iemand die verstand heeft van het Fineo glas wat op dit moment op de markt is. Er staan echt veel teveel fouten in. En dan heb ik het niet eens over zijn omschrijving van HR++ glas, lucht gevuld?

  Wat de prijs betreft, als met de gemiddelde prijs voor Fineo € 150,00 per m2 bedoeld wordt dan adviseer ik de schrijver van het artikel om daar nog maar eens in te duiken. Dat klopt namelijk niet. en al helemaal niet voor de particuliere klant waar de B.T.W. ook nog eens van toepassing is.

  Tevens zijn de levertijden voor HR trippel beduidend eenvoudiger te voorspellen dan die van Fineo. Ook is de inkopende partij bij HR trippel niet afhankelijk van 1 producent, dit is wel het geval bij Fineo.

  De afsluitende opmerking dat Fineo kan concurreren met HR glas zal nog heel ver in de toekomst liggen maar ik hoop wel dat het ooit gaat gebeuren. Echter moet er dan nog heel veel veranderen.

 2. R.Olthof schreef:

  Nvt

 3. j. hensing schreef:

  U heeft volkomen gelijk. Ik reken momenteel voor “Fineo” op globaal een inkoopsprijs van € 300,- globaal. Daarnaast is nog de vraag welke grootte van ruitoppervlakte mogelijk is. In dat kader speelt tevens de warmtegeleiding in relatie met de afmetingen van het kozijn of de bevestigingen bij “structurele”beglazing nog een rol van betekenis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.