
Glas in Beeld nummer 3 2009 staat voor een deel in het teken van glasfolies. Die zijn er allereerst voor het maken van gelamineerd veiligheidsglas, maar worden steeds vaker om esthetische redenen gebruikt. Daarnaast worden raamfolies toegepast om redenen van veiligheid (letselveiligheid en inbraakwering) en zonwering. Meerdere bedrijven springen daarnaast in op de mogelijkheden van het printen van folies, zoals Van Dijken uit Waddinxveen die een nieuwe techniek toepast met een helder en kleurecht resultaat.
Verder behandelen we de unieke composietgevel die Hogeschool InHolland laat ontwikkelen en realiseren voor de nieuwbouw in Delft, waarin koolstof- en aramidevezel wordt toegepast. Door een combinatie van extreem sterke kabels (die de 13 meter hoge isolerende gevel opspannen) en stijve dubbelglaspanelen is de slankste (45 mm dik), vier verdiepingen hoge glasgevel ter wereld gecreëerd. Het InHolland Composietenlab heeft het concept met verschillende partners uit het MKB, TNO en de TU Delft ontwikkeld en inmiddels octrooi aangevraagd. Het ontwikkeltraject nam ongeveer twee jaar in beslag. Rietveld Architects New York en de professoren Ulrich Knaack en Mick Eekhout van de faculteit bouwkunde van de TU Delft waren betrokken bij dit traject.
Het tweede deel van de nieuwe serie Glassterkte behandelt de normen met betrekking tot de sterkte van glas. In Nederland hebben wij op dit moment NEN 2608 deel 1 en 2 en op korte termijn zal NEN 2608-3 in voorlopige vorm verschijnen, maar bieden deze normen letterlijk en figuurlijk voldoende houvast?