Nieuws

De waarde van het recyclen van glas door consument en bedrijf is tegenwoordig een feit. Toch staat de ontwikkeling van nieuwe manieren om, zonder hoge kosten en de uitstoot van schadelijke stoffen, glas te hergebruiken gelukkig niet stil. Een van de opties is het opwaarderen van glas in de bouw.

Glas recyclen

Bij het recyclen van glas aangeleverd door de consument of door het bedrijfsleven wordt het oude glas gebruikt in een proces waarbij nieuwe glazen platen worden geproduceerd uit de oude grondstoffen. Uiteraard kan dit proces niet worden uitgevoerd zonder een productielijn waarbij gebruik wordt gemaakt van energie en waarbij er nog steeds een zekere uitstoot van schadelijke stoffen vrijkomt. Een van de zaken waarmee geëxperimenteerd wordt is het opwaarderen van glas. Dit is niet alleen een optie voor het bedrijfsleven, maar ook zeker voor de particulier. Zo kan een consument bijvoorbeeld kiezen voor minder geld lenen voor een renovatie die minder in de papieren loopt dan het volledig vervangen van alle glas. 

Opwaarderen van glazen ruiten

Een prachtig voorbeeld van het opwaarderen van bestaande glazen panelen en ruiten is het project dat zich voltrok tijdens de renovatie van het Amerikaanse Empire State Building. Hierbij werd gekozen voor het milieubewust opwaarderen van de bestaande ruiten. Dit werd gedaan op een manier waarbij de bestaande kozijnen konden worden gehandhaafd en gebruikt. De bestaande ruiten werden gedemonteerd, waarna een folie werd aangebracht tussen beide ruiten en de spouw werd opgevuld met gas. De folie was gemaakt van het bekende Alpen. Na dit proces werden de ruiten teruggezet in de spouw. 

Aandacht voor hergebruik

Het is duidelijk dat er minder energie wordt gebruikt wanneer men kiest voor het upgraden van bestaand glas ten opzichte van het volledig vervangen van glazen ruiten. De grootste winst is te behalen bij dubbele beglazing en bij ramen gemaakt met isolatieglas. Hierbij zijn de kozijnen in veel gevallen perfect geschikt voor het aanpassen van de ruit, voor het plaatsen van folies of voor het vullen van de spouwen bij het plaatsen van een extra paneel.

Bewerken van bestaand glas in gebouwen

Bij het bekende Lloyds gebouw in Londen moesten de ramen worden vervangen vanwege een slecht zicht door de bestaande ruiten. Het figuurglas dat deel uitmaakte van het ontwerp van het gebouw kon voor de ruim 1100 panelen worden vervangen om dit probleem op te lossen. Er werd gekozen voor het slijpen en het bijsnijden van de bestaande ruiten, waarbij nieuwe panelen gemaakt werden die konden worden teruggeplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.