Nieuws

In Seoul is de opvallende kantoortoren Garak Tower (GT) East in gebruik genomen. Het gebouw werd ontworpen door het ArchitectenConsort uit Rotterdam en vormt met de nog te realiseren Garak Tower West een stedenbouwkundige twee-eenheid. GT Tower East brengt met haar elegant golvende glasgevels een boeiende afwisseling in de rechthoekige architectuur van de Koreaanse hoofdstad, aldus ArchitectenConsort.

GT Tower East (bruto vloeroppervlak 54.000 m2) heeft een gevarieerd programma. Naast functionele kantoorruimtes is er gelegenheid voor commerciële en culturele bestemmingen en parkeren. De vorm en positionering van het 130 meter hoge gebouw zijn het resultaat van de visie van architecten Peter Couwenbergh en Edgar Bosman. Zij hebben gekozen voor een uniforme gevel afwerking van glas die resulteert in een organische zuivere vorm. ‘De golvende beweging van de gevels zorgt voor een optisch veranderende hoofdvorm bij het passeren van het gebouw. In combinatie met de reflectie van het licht in het glas geeft dit het gebouw een bijzondere dynamische uitstraling. De dynamiek van GT Tower East wordt versterkt doordat de onderste laag van het bouwvolume door het maaiveld heen zakt. Het gebouw rijst als het ware op uit Koreaanse bodem en reikt vervolgens met een dansende beweging naar boven, met haar top de oneindigheid van de lucht in.' Totaal is 17.000 vierkante meter glas in de gevel toegepast, geproduceerd door de Koreaanse fabrikant KCC. Het gaat om HR++ glas in de samenstelling 33.1(12A)6 met een Ug van 1,68 W/m2K.

De Rotterdamse architecten verrichtten uitvoerig vooronderzoek naar de constructie van de glas gevel en het effect van de golfbeweging. De beweging van het volume werd bereikt door de vloer velden over één van de twee diagonalen te verschuiven met een maximaal verschil van 3 meter. Over de totale hoogte vindt deze verschuiving twee en een half keer plaats, zodat elke golf een lengte van 48 meter heeft. Het voordeel van deze uitwerking is dat de kolommen recht boven elkaar staan en dat de uitkraging met uitsluitend extra wapening uitgevoerd kon worden binnen dezelfde maat van de vloer. Daarnaast kon de gevel constructie zonder passtukken gerealiseerd worden doordat alle gevels parallel mee bewegen. Om de verticale lijnen van de gevel niet te laten doorbreken door storende horizontale geledingen, heeft de architect de plafonds naar de buitengevel toe verkleind tot de maat van een kozijn. Met deze opzet wordt het toepassen van dichte of ondoorzichtige glazen stroken achter de gevel voorkomen, wat zowel voor het interieur als voor het exterieur voordelen oplevert.

ArchitectenConsort is een nationaal en internationaal opererend architectenbureau en verenigt in haar werkzaamheden de disciplines architectonisch ontwerp, procesmanagement en bouwtechniek. Meer informatie: www.architectenconsort.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.