Productnieuws
VCA

Bij met name kleine bedrijven in de glasindustrie komen ongelukken vaker voor dan bij grotere bedrijven. Dit komt doordat grote bedrijven de VCA-regels beter naleven dan kleinere bedrijven. Er is dus zeker op het gebied van VCA voor kleine bedrijven nog een flinke slag te slaan. Om deze reden is het belangrijk regelmatig een VCA-audit uit te voeren. Door het uitvoeren van audits kunnen potentiële gevaarlijke situaties en knelpunten worden opgespoord.

Arbeidsongevallen zijn in allerlei sectoren een groot probleem. Dit geldt ook voor de glasindustrie. Ieder jaar vallen er bijna 70 dodelijke slachtoffers. Daarom is het belangrijk veilig te werken. Kleine bedrijven hebben meer ongevallen dan grote bedrijven. Dit komt waarschijnlijk doordat kleinere bedrijven een hogere werkdruk hebben en daarbij de naleving van VCA-regels laten versloffen. Het is dus tijd dat hier verandering in komt.

Gevaarlijke situaties met een VCA audit vermijden

Het is in sommige bedrijven slecht gesteld met de veiligheid. Dat terwijl werken met glas altijd hoge risico’s met zich meebrengen. De kans is immers groot dat glas kapot gaat, waardoor men zich ernstig kan verwonden. Het gaat hier om een zeer fragiel materiaal waarvan bij beschadiging de gevolgen niet meteen te overzien zijn. Des te belangrijker is het dat alle bedrijven de veiligheidsregels naleven. Want inzage van werkprocessen en het ontstaan van eventuele gevaarlijke situaties is belangrijk om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

 Zeker in het midden- en kleinbedrijf is het risico op een ernstig arbeidsongeval groter. Per 100.000 werknemers zijn er ongeveer 70 zware ongevallen bij deze bedrijven. Om deze reden is het voor kleine bedrijven een goed idee met een VCA audit te gaan werken.

Het nut van VCA audits

Het is om de eerder genoemde reden nuttig met VCA audits te gaan werken. Het is meer dan een controlelijst waarbij werknemers kunnen nagaan of zij veilig werken. Het gaat hier niet alleen om veiligheid en het voorkomen van ongelukken, maar ook op een gezonde manier werken met oog voor het milieu. In principe is het de bedoeling dat iedereen die zich bezighoudt met potentieel gevaarlijk werk een VCA-certificering op zak heeft. Maar het is ook belangrijk om wanneer het certificaat eenmaal binnen is, de regels na te blijven leven. Vooral bij kleine bedrijven is de kans dat het misgaat groot. Dat komt doordat er vaak veel geproduceerd moet worden in korte tijd. De werkdruk neemt dan toe Om deze reden gebeurt het vaker dat met bepaalde regels te soepel wordt omgegaan.

Implementeer daarom het uitvoeren van regelmatige VCA audits in het bedrijf. Tijd nemen voor correcte naleving van veiligheidsregels is belangrijk. Het is niet nodig deze audits volledig zelf uit te denken en na te lopen.

VCA audit digitaal uitvoeren

Wanneer de formulieren gereed zijn, is het zaak dat werknemers deze audits uit gaan voeren. Voorheen moest dat met verschillende analoge formulieren, waardoor het invullen ervan vaak vergeten werd. Een andere mogelijkheid is dat formulieren zoekraken, waardoor er data verloren gaat. Of dat een handschrift slecht te lezen is. Dat terwijl data juist belangrijk is om de knelpunten op de werkplek op te sporen. In principe moet een VCA audit daarom regelmatig worden uitgevoerd.

Bij het aflopen van de audit wordt data verzameld. Deze data zitten in één digitaal centraal systeem, waardoor het een stuk eenvoudiger is om rapporten op te stellen. Om deze reden is het aangeraden een VCA audit digitaal uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.