Nieuws

De Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8060 ‘Keuring bouwtechnische woningkwaliteit – Methodiek en opnamelijst' is voor kritiek gepubliceerd. Het doel van NTA 8060 is te komen tot een harmonisering van in gebruik zijnde methoden voor de keuring van gebouwen/woningen.

De afgelopen twintig jaar zijn er een groot aantal bouwtechnische keuringen ontwikkeld door verschillende bedrijven. Deze keuringen lijken op hoofdlijnen op elkaar, maar in de details en de wijze van uitvoering zijn grote verschillen. Het harmoniseren van bouwtechnische keuringen is van belang om de onderlinge vergelijkbaarheid van bouwkundige keuringsrapporten mogelijk te maken. Toekomstige gebruikers van de NTA zijn zowel individuele kopers van een woning als instanties voor wie inzicht in de technische staat van de woningvoorraad van belang is.

De methode van keuren moet voorkomen dat de aanpak en daarmee ook het resultaat van de keuring afhankelijk wordt van subjectief oordelen door de keurder. Dit voorkomt niet dat de vakbekwaamheid van de keurder uiteindelijk de kwaliteit van het eindresultaat bepaalt en dat het daarom nodig is aan die vakbekwaamheid eisen te stellen. De geharmoniseerde woningkeuring is voor een deel gebaseerd op NEN 2767: reeks Conditiemeting, op een nalooplijst voor bouwonderdelen en op een controlelijst voor aspecten van het bouwbesluit bestaande bouw. Tot 1 april 2011 is het mogelijk commentaar op de NTA 8060 in te dienen. Via www.normontwerpen.nen.nl is het voor iedereen mogelijk de ontwerpnorm in te zien en elektronisch commentaar in te dienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.