Nieuws

NEN heeft het tweede normontwerp NEN 2608 ‘Vlakglas voor gebouwen – Eisen en bepalingsmethode' voor commentaar gepubliceerd. De norm geeft de eisen en bepalingsmethode van het draagvermogen en vervormingen van overwegend statisch belast vlakglas, bestaande uit enkel glas, gelaagd glas of isolatieglas volgens de Eurocode NEN-EN 1990.

Naar aanleiding van de commentaren, ontvangen na afloop van de commentaarperiode van het eerste ontwerp in februari 2010, is de normtekst op verschillende onderwerpen ingrijpend gewijzigd. Met het tweede ontwerp wordt gelegenheid gesteld voor het opnieuw beoordelen van deze norm. De voornaamste wijziging is de aansluiting op NEN-EN 1990 Eurocode – Grondslagen van het constructief ontwerp. Als gevolg hiervan is de normtekst op vele punten aangepast. Naast de technisch inhoudelijke aanpassingen heeft de normcommissie besloten zoveel mogelijk de schrijfwijze van de eurocodes over te nemen vergelijkbaar met bijvoorbeeld Eurocode Hout, staal en beton. Het nieuwe ontwerp moet dan ook gelezen worden in combinatie met en vereist kennis over de Eurocode. De meest opvallende wijzigingen zijn:

  • aansluiting op de Eurocode
  • schrijfwijze volgens Eurocodemethodiek
  • alleen nog maar van toepassing op natronkalkglas
  • isochore druk
  • eisen aan het bezwijkgedrag
  • regels voor de rekenwaarde en optredende buigtreksterkte
  •  eisen ten behoeve van de betrouwbaarheid

Tot 1 mei 2011 kunt u commentaar indienen op het 2e ontwerp NEN 2608 via www.normontwerpen.nen.nl. Op deze website is het voor iedereen mogelijk de ontwerpnormen in te zien en elektronisch commentaar in te dienen. Voor meer inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: ir. Annemarie Mewe, telefoon (015) 2 690 161 of e-mail annemarie.mewe@nen.nl. Meer informatie: www.nen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.