Nieuws
Robotisering

De glassector moet mee in de trend van robotisering om concurrerend te blijven. Dat is onze stelling van deze maand. Reageer en deel uw mening met ons, net zoals Suzanne Evers en Gerrit van Noordenne op ons verzoek reeds hebben gedaan.

Volgens nieuw onderzoek van de World Economic Forum (WEF) nemen machines en geautomatiseerde software binnen zeven jaar de helft van alle taken op de werkvloer over. Volgens de groep creëren technologieën als kunstmatige intelligentie en robotisering echter meer banen dan dat ze laten verdwijnen.

Suzanne Evers: ‘Stelling deels waar’

Suzanne Evers, directeur van Evers & Evers Glas uit Helmond, is het deels eens met de stelling over robotisering. ‘Natuurlijk is ons machinepark belangrijk maar onze medewerkers bepalen als het om kwaliteit gaat het verschil.’

glasvlog

Gerrit van Noordenne: ‘Klopt volledig’

Gerrit van Noordenne, DGA van de gelijknamige glasgroep uit Hardinxveld-Giessendam, is het volledig eens met de stelling. ‘We hebben al ontzettend geïnvesteerd in automatisering en robotisering. Goede mensen vinden is en blijft lastig. Maar er zijn meer dan een miljoen banen in ons land die vervangbaar zijn door robotisering.’ 

Foto: Sjoerd de Jonge

Denk mee en deel uw mening

Denk mee door hieronder uw mening met ons te delen. Meer weten over robotisering? Lees in Glas in Beeld #6 – 8 december 2020 een interview met Jan Wilbers van Füldner Machines & Service. Aanleiding: een nieuwe machineconfiguratie met drie robots van Knittel en twee kantenslijpmachines en een wasmachine van Lattuada. De door Füldner geïnitieerde configuratie draait straks continu in Zwitserland en bespaart twee medewerkers. Nog geen abonnee? Neem hier een proefabonnement.

1 reactie op “Stelling van de maand: glassector moet mee in trend robotisering productie

 1. Emiel Bosch schreef:

  Wat betreft de efficientie zou met robots werken een hele goed oplossing zijn, daarnaast zijn dan veel glas bedrijven dan meteen verplicht om een veiligheid-inhaal-slag te maken.
  Echter de betaling van personeel was de afgelopen 2 decennia zo slecht in het glas dat alle kennis op de werkvloer is weggelopen en daar kwam grotendeels ongeschoold personeel voor terug.
  Daarnaast machinesleveranciers zoals bijvoorbeeld uit Vlaardingen (laten we geen namen noemen) hebben zulk slecht technisch personeel dat je echt niet wilt dat zullie aan je nieuwe en dure 6 of 7 asser gaan werken.

  In het kort, ja goed idee maar een betere wereld begint bij het binnenhalen van goed personeel en/of scholen van het huidige mensen.

  Als laatste, jong en gedegen opgeleid personeel wil niet werken … dat heeft de oude garde dan weer als pluspunt.
  Misschien zou de sector moeten gaan werken met gekwalificeerde zzp-ers.

  Suc6!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.