Nieuws

In het derde kwartaal van 2010 heeft per saldo 6 procent van de afbouwbedrijven een omzetdaling genoteerd ten opzichte van een jaar eerder. Voor het vierde kwartaal verwacht per saldo 18 procent van de afbouwers een omzetdaling. Dat blijkt uit de Bouwbarometer van USP Marketing Consultancy en BouwKennis.

De kans op een positievere omzetontwikkeling is echter groot. Zo gaat de BTW op arbeidsloon bij woningrenovaties omlaag naar 6 procent. Tevens kan het behoud van de hypotheekrenteaftrek de woningverkopen en bijbehorende verbouwingen stuwen. De gerealiseerde omzet van afbouwers staat per saldo al vanaf het vierde kwartaal van 2008 in de min. In het tweede en derde kwartaal van 2010 noteert echter een betrekkelijk laag saldo een omzetdaling, namelijk respectievelijk 5 procent en 6 procent. Daarmee lijken de hardste dalingen achter de rug, waarmee de bodem in zicht komt. Desalniettemin zijn de vooruitzichten voor het nieuwbouwsegment somber. BouwKennis gaat uit van 60.000 gereedgemelde woningen in 2010 en 2011 en een utiliteitsbouwproductiewaarde van € 5,5 miljard in 2010 en € 5,1 miljard in 2011. Daardoor blijft het nieuwbouwsegment voor afbouwers voorlopig nog onder druk staan. De afbouwbranche haalt gelukkig ook een groot deel van de omzet uit het renovatiesegment. Deze is ondanks de crisis redelijk stabiel gebleven. Recentelijk is er zelfs ruimte voor verbetering ontstaan. Renovatiewerkzaamheden op de woningmarkt komen van twee kanten: verbouwing in de huidige woning of een verhuizing in combinatie met een verbouwing. Een combinatie van recentelijk genomen maatregelen geeft de afbouwbranche een steun in de rug: het Belastingplan 2011 en het voornemen van het komende kabinet Rutte I om de hypotheekrente ongemoeid te laten.

Het Belastingplan 2011 omvat een zestal maatregelen die zowel gericht zijn op het stimuleren van de verkoop als het onderhoud van woningen. De belangrijkste maatregel voor de afbouwsector is het tijdelijk verlagen van de BTW op arbeidsloon naar 6 procent bij onderhoudswerkzaamheden aan woningen die langer dan twee jaar in gebruik zijn. Deze BTW-verlaging is tussen 1 oktober 2010 en 30 juni 2011 van kracht. Het EIB raamt het positieve effect op de totale bouwsector op € 120 miljoen in 2010 en € 320 miljoen in 2011. Hieronder vallen ook opdrachten die gedeeltelijk naar voren worden verplaatst, hetgeen na 2011 de bouw € 230 miljoen kost. Alhoewel deze maatregel zeker kansen biedt, schuilt er ook gevaar in de tijdelijkheid ervan. Veel bedrijven passen hun bedrijfsvoering er niet op aan door de korte looptijd. Tijdelijke steunmaatregelen lopen daardoor het risico lage effectiviteit te hebben. De BTW-verlaging kan de afbouwsector een flink voordeel geven, te meer omdat vrijwel gelijktijdig het spaarloon vervroegd vrijkomt. Dat geld kunnen consumenten inzetten voor woningrenovaties. Tegelijkertijd is de onzekerheid omtrent de hypotheekrenteaftrek voorlopig verholpen, zodat er weer meer beweging op de woningmarkt kan ontstaan. De Bouwbarometer, een initiatief van BouwKennis en USP Marketing Consultancy, is de stemmingsindicator binnen de bouwsector en wordt bepaald aan de hand van ruim 700 enquêtes, gelijk verdeeld over de zeven belangrijkste marktpartijen in de bouw (handel, architecten, aannemers B&U en GWW, installateurs, afbouwers en klusbedrijven). Meer informatie: www.bouwkennis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.