Nieuws

De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) voor nieuwbouwwoningen wordt op 1 januari 2011 aangescherpt van 0,8 naar 0,6. Een combinatie van bouwkundige maatregelen en intelligente installaties is volgens hoofdaannemers B&U, installateurs en ontwikkelaars de beste methode om deze norm te halen. Warmtepompen worden genoemd als populairste installatietechnische oplossing, dak- en muurisolatie en isolerend dubbelglas als geschiktste bouwkundige oplossingen. Dit blijkt uit onderzoek voor het BouwKennis Jaarrapport 2010/2011 dat binnenkort verschijnt.

Den Haag wil van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. Het kabinet streeft dit onder meer na door nieuwbouwwoningen een minimale Energie Prestatie Norm op te leggen. Deze wordt uitgedrukt in een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Sinds de invoering in 1995 is de EPC stapsgewijs aangescherpt. Momenteel ligt deze norm op 0,8. Per 1 januari 2011 moeten nieuwe woningen voldoen aan een EPC van 0,6. In 2020 moeten nieuwe woningen ten slotte volledig energieneutraal gebouwd worden.

Om aan de EPC-norm te voldoen, kunnen bouwers meer intelligente installaties gebruiken, zoals zonne-energie, of meer bouwkundige maatregelen nemen, zoals woningisolatie en isolatieglas. Uit onderzoek van BouwKennis blijkt dat bijna zes op de tien hoofdaannemers B&U, installateurs en ontwikkelaars vindt dat de norm het beste behaald kan worden door een combinatie van deze twee methoden. Bijna een kwart denkt dat de EPC-norm het beste behaald kan worden door intelligente installaties. Hoewel installateurs hiermee in de praktijk vanzelfsprekend meer ervaring hebben, kiezen zij hier in verhouding met andere partijen slechts marginaal vaker voor. Een op de tien partijen noemt alleen bouwkundige maatregelen als beste methode om de EPC-norm te halen.

Vervolgens is aan partijen die de voorkeur gaven aan intelligente installaties of een combinatie van maatregelen gevraagd wat de beste installatietechnische oplossing is. Ditzelfde is ook gevraagd voor bouwkundige maatregelen, aan partijen die hiervoor of voor een combinatie van de twee kozen. Dakisolatie wordt genoemd als beste bouwkundige oplossing om de EPC-norm te halen. Van de hoofdaannemers B&U noemt 45 procent deze oplossing. Van de installateurs is dit 31 en van de ontwikkelaars 21 procent. Deze laatste marktpartij ziet meer heil in muurisolatie. Isolatieglas komt op een goede derde plaats met respectievelijk, 10, 17 en 12 procent. Opvallend is het hoge percentage ‘anders' bij ontwikkelaars. Hieronder verstaan zij veelal alle bovengenoemde isolatiemogelijkheden tezamen. Waarschijnlijk achten ontwikkelaars een enkele isolerende maatregel niet voldoende om de EPC-norm te halen. Meer informatie: www.bouwkennis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.