Nieuws
geprint glas

Start-up Lusoco uit Eindhoven heeft een energieopwekkend reclamebord ontwikkeld. Het eerste bord is recent geplaatst bij Van Happen Containers, eveneens in Eindhoven. Het is daarmee het eerste energieneutrale verlichte reclamebord waarbij de afbeelding en tekst zorgen voor de energieopwekking. Geprint glas reflecteert het licht naar zonnecellen.

Lusoco is een Tech-startup die inkten, zonnecellen en elektronica ontwikkelt voor een nieuwe generatie verlichte reclame-, informatieborden en glas façaden. Deze glazen panelen maken gebruik de luminescent solar concentrator eigenschappen van het glas. Zonnecellen halen de energie voor hun nachtelijke verlichting uit het licht van de voorgaande dag. Daarmee hoeven reclame- en informatieborden niet meer aan het elektriciteitsnet te worden verbonden en wordt het installeren van deze borden eenvoudiger en goedkoper. Ook daalt het energieverbruik fors, waardoor zij energieneutraal of zelfs energiepositief opereren.

Energieneutraal

In Nederland zijn ongeveer 173.000 verlichte reclameborden. Die worden grotendeels verlicht met led of nog met energieverslindende tl-verlichting. Deze reclameborden verbruiken ongeveer evenveel energie als alle inwoners van Lelystad. Lusoco biedt hiervoor een alternatief waarbij de afbeelding zorgt dat er energie wordt opgewekt en als het donker is de afbeelding opgloeit met de opgewekte energie van de vorige dag. Dit energieneutrale of zelfs energiepositieve reclamebord maakt het nu mogelijk om verlichte reclame te plaatsen op locaties waar voorheen niet mogelijk was of waar het simpelweg te duur is voor een elektriciteitsaansluiting.

Geprint glas reflecteert zonlicht

Lusoco maakt reclameborden, wegwijzers en façaden waarbij de afbeelding op het glas wordt geprint. De geprinte inkt reflecteert het licht via de zijkant van het glas op de aangebrachte zonnecellen. De hiermee opgewekte energie wordt bij autonome toepassingen zoals reclameborden en wegbewijzering opgeslagen in een accu om nachts de leds aan te sturen die de opdruk op het glas laat opgloeien. ‘Door de gebruikte technologie en materialen zijn de totale investeringen en operationele kosten van het reclamebord lager dan de bestaande oplossingen omdat er geen speciale stroomvoorziening nodig is en het bord energieneutraal en zonder elektriciteitsaansluiting functioneert’, aldus Lusoco.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.