Gemiddeld 30 procent van de partijen in de bouwkolom heeft de ambitie om over vijf jaar alleen nog maar materialen voorzien van een milieukeurmerk te kopen. Onder aannemers GWW is het grootste aandeel te vinden dat deze ambitie heeft. Onder installateurs leeft dit het minst. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis ten behoeve van het BouwKennis Marketingmagazine.
Duurzaamheid is heden ten dage niet langer een pre, maar een absolute must in marketingland. Ook in de bouwsector is men van dit feit doordrongen. Door het accent op duurzaamheid is ook de aandacht voor milieukeurmerken toegenomen. Afnemers willen een vorm van garantie dat zij ook echt de duurzame aankopen doet die zij voor ogen hebben. De groene keurmerken zijn naast een duurzaamheidsgarantie ook een verkoopargument. Aan de bouwkolom is gevraagd naar de communicatieve voordelen van milieukeurmerken. De marktpartijen is de stelling voorgelegd: ‘Ik ben voorstander van milieukeurmerken, omdat dit de communicatie richting mijn eigen klanten bevordert'. Gemiddeld is de helft (48%) van de bouwkolom het (zeer) met deze stelling eens. Onder de niet-uitvoerende partijen, architecten en handelaren, zijn de meesten te vinden die het (zeer) eens zijn met deze stelling. Installateurs zien het minst vaak heil in milieukenmerken om de communicatie naar hun klantenkring te bevorderen.
Aan de aanbodkant ziet men dus heil in milieukeurmerken als bevordering van de communicatie richting eigen klanten. Maar zit het met de vraagzijde? De bouwkolom geeft ook als afnemer een positief signaal af ten aanzien van milieukeurmerken. Gemiddeld zegt 30 procent over vijf jaar alleen materialen te kopen voorzien van een milieukeurmerk. Onder aannemers GWW is het grootste aandeel te vinden dat van plan is om over vijf jaar alleen producten met een milieukeurmerk te kopen. Dat komt waarschijnlijk doordat zij de overheid relatief vaak als opdrachtgever hebben. Deze heeft namelijk een voorbeeldfunctie als het om duurzaamheid gaat. Het Rijk moet vanaf dit jaar 100 procent duurzaam inkopen. Voor gemeenten is dat de ambitie voor 2015. Installateurs zijn het minst positief, terwijl van deze groep alsnog 25 procent denkt over vijf jaar louter producten met een milieukeurmerk te kopen. Daarnaast zal er ook een groep zijn die wel regelmatig producten met een milieukeurmerk kopen, maar niet altijd. Zo kan voor sommige partijen een milieukenmerk wel sterk gewenst zijn, maar geen harde voorwaarde.
Milieukeurmerken gaan een hoge vlucht nemen als de ambities van de bouwkolom worden waargemaakt, aldus Bouwkennis. Hierbij bestaat de kans dat de keurmerken een centrale rol binnen de marketing(communicatie) gaan vervullen. Dat kan verregaande consequenties hebben voor bijvoorbeeld het imago van de onderneming. Keumerken bieden vele voordelen, maar de toepassing ervan is niet zonder risico. In de nieuwe editie van het BouwKennis Marketingmagazine wordt onder andere volop aandacht besteed aan de kansen en bedreigingen van keurmerken. Zo komt het keurmerk als verkoopargument aan de orde op basis van uitgebreid marktonderzoek. Tevens vertelt professor Corporate Communication Cees van Riel van de Rotterdam School of Management over de effecten van keurmerken op de merkkracht van producten. Meer informatie: www.bouwkennis.nl