Nieuws

De renovatie van een torenflat in Zeist is winnaar geworden van de prestigieuze Europese prijs voor Energie-efficiënt renoveren in de categorie woningbouw, zo maakt de VMRG bekend. Door koudebruggen en enkel glas hadden deze woningen voorheen een energielabel F. Door een nieuwe geïsoleerde schil uit glas en aluminium om het negentien verdiepingen hoge gebouw te maken, is niet alleen de uitstraling en het wooncomfort verbeterd, maar ook het woongenot vergroot en de woonlasten van de bewoners enorm verlaagd. De woningen hebben nu een energielabel C.

De Torenflat met 484 woningen aan de Laan van Vollenhove in Zeist is van woningcorporatie SGBB uit Hoofddorp. De renovatie is uitgevoerd door Frowijn De Roos Architecten uit Zeist, Paul Hardonk Bouw uit Deventer en Kremers Aluminium uit Tilburg. Het project was reeds winnaar van de Benelux voorronde van de Aluminium in Renovatie Award 2009. De internationale jury, onder voorzitterschap van prof. Jan Brouwer, vond uit 31 nominaties uit alle EU-landen deze Nederlandse inzending het meest aansprekend op het terrein van Energie Efficiëntie in de woningbouw. Door de renovatie wordt per jaar een CO?-reductie bereikt van 290 ton (290.000 kg). Dit project is zeer duurzaam doordat de levensduur van de flat met minimaal dertig jaar is verlengd, het energieverbruik sterk omlaag gaat, maar ook door de nagenoeg volledige herbruikbaarheid van aluminium op termijn.

De jury meent dat hiermee met een minimale investering een maximaal sociaal-economisch resultaat is behaald. Ook spreekt ze haar waardering uit voor de vernieuwende toepassing van technieken, waardoor elke woning binnen een dag geheel gerenoveerd werd en bewoners tijdens de verbouwing dus gewoon in hun eigen woning konden blijven wonen. De jury sluit haar beoordeling af met: ‘een uitmuntende prestatie en een voorbeeld voor toekomstige energie-efficiënte renovaties van appartementencomplexen van dit type over de hele wereld'. Meer informatie: www.vmrg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.