Nieuws
brandwerend glas

Peutz Geveltechniek is gevraagd om te beoordelen waarom er schade was ontstaan aan brandwerend glas, geplaatst in houten kozijnen. Het betrof brandwerend glas, ongehard met een silicaatgel. Bekend is dat een dergelijke gel te allen tijde beschermd moet zijn tegen vocht, aangezien de gel oplosbaar is in water, ook in een klein beetje water. Verder is de gel hygroscopisch: als de gel onbeschermd is en de luchtvochtigheid hoog genoeg zal de gel wit uitslaan en kristalliseren. Als deze eenvoudige regel om de gel te beschermen wordt overtreden is het wachten op het reageren van de gel met water en het gedeeltelijk oplossen daarvan. 

Het glas was begin 2015 geplaatst in standaard hardhouten kozijnen. In 2018 kwamen de eerste meldingen van schade binnen en dat aantal nam steeds verder toe. Dit jaar heeft Peutz de schade onderzocht en kwam tot de eenvoudige conclusie dat de richtlijnen van de producent van het halffabricaat, de brandwerende ruit, niet zijn nageleefd. Hierdoor ontstond het risico dat de gel door water zou worden aangetast.

Lees in onze rubriek Goed Fout in de jongste uitgave van Glas in Beeld het gehele artikel van de hand van Joris van der Vleuten van Peutz Geveltechniek. Glas in Beeld #6 december 2020 verschijnt deze week. Nog geen abonnee? Neem hier een proefabonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.