Nieuws
Theo van der Zwaan

Theo van der Zwaan neemt afscheid van de glassector. Hij gaat met pensioen en is als directeur van Kenniscentrum Glas opgevolgd door Roy van leeuwen. Van der Zwaan’s afscheid is geleidelijk want er lopen nog een paar projecten door in het nieuwe jaar en ook het secretariaat van STOOV dient hij over te dragen aan een nieuwe uitvoerder. Van der Zwaan gaf sinds de start in 2005 leiding aan het inmiddels vijfkoppige team van het kenniscentrum.

Hoofdredacteur Marco Groothoff van Glas in Beeld ging met hem in gesprek en een weergave van het interview is te lezen in de eerste uitgave van het nieuwe jaar (GIB #1 – februari 2021). Nieuwsgierig? Luister hieronder dan nu alvast naar de podcast van het gesprek met Van der Zwaan.

‘Kennis troef om te overleven’

Zo antwoordt hij in de podcast op de vraag wat er in zijn ogen beter kan in de sector dat hij altijd heeft geprobeerd het kennisniveau te verbeteren. ‘Maar het is een branche waar kennis niet echt wordt gewaardeerd. Dat blijft een knelpunt, terwijl vanuit mijn beleving kennis één van de belangrijkste troeven is om te overleven. Kennis als meerwaarde. Dat wordt onvoldoende beseft en geborgd. Ik had ooit de ambitie dat ik daar een kentering in teweeg zou brengen, maar dat is maar beperkt gelukt. Je ziet hier en daar wel goede ontwikkelingen maar over het algemeen is de tendens “prijsjes maken”. Een heilloze weg want er is altijd iemand goedkoper.’

Van der Zwaan heeft het voornoemde proberen te doorbreken door bij bedrijven langs te gaan om kennis te verkopen. ‘Maar het is een aan de bouw gerelateerde branche’, zegt hij, ‘en zo’n boodschap landt gewoon niet overal. Een deel van de markt richt zich op schadeherstel en, ik chargeer, die markt is erop gericht het werk zo goedkoop in zo weinig mogelijk tijd te doen. Voor anderen zou het moeten zijn dat “kennis macht en kracht is”, maar dat is nog onvoldoende doorgesijpeld.’

Luister hieronder naar de podcast ‘Eens in het glas – Altijd in het glas (#2)’ waarin hoofdredacteur Marco Groothoff van Glas in Beeld in gesprek gaat met Theo van der Zwaan.

De eerste uitgave van Glas in Beeld in het nieuwe jaar verschijnt op 17 februari. Daarin leest u het volledige interview met Theo van der Zwaan. Nog geen abonnee? Neem hier een proefabonnement.

Nog een podcast beluisteren? Aflevering #1 uit de serie was een gesprek met John van Velzen van Belned.

1 reactie op “Theo van der Zwaan in podcast afscheid: ‘Gebrek kennis nekt branche’

  1. RvA schreef:

    Inderdaad is zijn conclusie jammer maar waar.
    Als je iets speciaals wilt of beter verwoord anders dan anderen, dan ben je niet interessant voor de kleine of gemiddelde ‘glaszetter’ of glasleverancier. De grote had wel interesse om het idee uit te werken maar het was te kleinschalig voor hen. Ben dus uitgeweken naar Zweden en Duitsland voor aankopen. Hier is het overdreven en daar normaal.
    Plus wat opviel is dat er toch wat gesjoemeld wordt met de waarden, op papier zus en bij product zo, maar “zou zeker niet uitmaken”. Kom op jongens ( glaszetters en verkopers ) wie neem je in de maling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.