Nieuws

Morgenmiddag vindt van 15.00 tot 17.00 uur in het BouwHuis op de BouwBeurs in de Jaarbeurs in Utrecht het ‘KOMO Bouwdebat: de toekomst van keurmerken – Baken of wildgroei' plaats. De bouwkwaliteit staat daarbij onder druk en de roep om certificatie van de hele bouwketen klinkt steeds luider. Keurmerken schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Maar waar staan ze voor en zijn ze eigenlijk wel nodig?

De terugtrekkende overheid, faalkosten, de Europese Richtlijn Bouwproducten, de Richtlijn Energie Prestatie gebouwen, opheffing Bouw- en Woningtoezicht, efficiency, aansprakelijkheid en CE-markering. Zo maar wat termen die aangeven dat de bouwplaats in rap tempo aan het veranderen is. De bouwkwaliteit staat daarbij onder druk en de roep om certificatie van de hele bouwketen klinkt steeds luider. Keurmerken schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Maar waar staan ze voor en zijn ze eigenlijk wel nodig nu door de Europese Bouwproductenverordening het CE-label zal wijzigen? Of hebben we juist behoefte aan één sterk en allesomvattend keurmerk? Is het laatste woord aan de verzekeraars of pakt de branche het zelf op?

Kortom, de bouw is op zoek naar zekerheid. In het KOMO Bouwdebat zal dit hoogst actuele onderwerp van alle kanten belicht zal worden. Aspecten die ter discussie staan zijn het belang van certificering in het licht van nieuwe contractvormen, de consequenties van deregulering en de toenemende invloed van de verzekeraars. Maar ook het verband tussen keurmerken enerzijds en reductie van faalkosten en verbetering van efficiëntie anderzijds komt aan bod. Vanzelfsprekend wordt ook ingegaan op de diverse certificaten. Volstaat CE bijvoorbeeld? Het keurmerk KOMO omvat nu vooral technische, energie- en milieuaspecten. Ligt de oplossing erin om dit uit te breiden met andere gebieden, zoals veiligheid, gezondheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Tijdens een rondetafelgesprek wordt antwoord gegeven op deze vraag. Deelnemers zijn Henry Meijdam (voorzitter stichting KOMO), Ed Nijpels (voorzitter Raad van Toezicht van de Raad voor Accreditatie), Joop Petit (architect-innovator & directielid SATIJNplus Architecten), Freek Schipper (manager Engineering Insurance Allianz Global Corporate & Specialty) en Peter van Veen (hoofd van de afdeling WWI van het ministerie van Binnenlandse Zaken). De bijeenkomst is reeds overtekend, maar we houden u via Glas in Beeld op de hoogte. Meer informatie: www.komo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.