
T-Mobile Czech Republic en AGC hebben de eerste tests van WAVEATTOCH, een nieuw type antenne voor mobiele netwerken, met succes afgerond. De WAVEATTOCH-antenne is zo ontworpen dat deze eenvoudig en rechtstreeks op glazen gevels te plaatsen is. Aangezien de WAVEATTOCH-antenne van glas is gemaakt en dus transparant is, past deze onopvallend in het stadslandschap. De antennes zijn getest samen met nog een andere unieke AGC-oplossing: WAVETHRU. Dit is een thermisch isolerende beglazing waarvan het oppervlak zo is behandeld dat radiosignalen efficiënter tot in gebouwen kunnen doordringen en er kunnen circuleren.
Mobiele providers staan voor de enorme uitdaging om te voldoen aan de capaciteitseisen van bestaande mobiele netwerken en toekomstige 5G-technologieën, met name in dichtbevolkte gebieden. Het plaatsen van traditionele antennes op muren is niet alleen tijdrovend en kostbaar, maar wordt vaak ook onmogelijk gemaakt door regels die bedoeld zijn om het cultureel erfgoed in historische stadscentra te beschermen. Om die reden heeft T-Mobile de krachten gebundeld met AGC om de innovatieve glazen antenne van AGC te testen. Eenmaal geïnstalleerd zorgt deze antenne voor een betere dekking en capaciteit van mobiele netwerken, waaronder 5G, vooral in historische stadscentra, waar het plaatsen van traditionele antennes op de muren van huizen geen gepaste oplossing is.
Isoleren en toch radiosignaal doorlaten
De antennes zijn getest samen met nog een andere unieke AGC-oplossing: WAVETHRU, een thermisch isolerende beglazing waarvan het oppervlak zo is behandeld dat radiosignalen efficiënter tot in gebouwen kunnen doordringen en er kunnen circuleren. WAVETHRU zorgt voor wel tien tot honderd keer minder signaalverzwakking door het glas heen (afhankelijk van de frequentieband van het signaal), met behoud van de belangrijke thermisch isolerende eigenschappen. De oplossing kan in potentie breder worden toegepast dan alleen in de bouwsector, bijvoorbeeld waar thermisch isolerend glas met een metalen coating wordt gebruikt en een internetverbinding vereist is, zoals in moderne treinwagons.
Antennes nauwelijks zichtbaar
De test is in 2020 uitgevoerd en bestond uit het plaatsen van de glazen WAVEATTOCH-antennes op een hoogte van ongeveer 10 meter op de ramen van het hoofdkantoor van T-Mobile in Roztyly, Praag. Tegelijkertijd zijn de bestaande ramen met dubbel glas vervangen door dubbel glas dat een WAVETHRU-oppervlaktebehandeling heeft ondergaan. Gevolg: binnen het gebouw is de kwaliteit van de communicatie weer hersteld. De tests zijn uitgevoerd voor de 1800 MHz- en de 2100 MHz-band, die specifiek het 4G-netwerk voor spraak- en datadiensten ondersteunen. De 2×2 MIMO-paneelantennes waarmee de test is uitgevoerd, zijn volledig transparant en hebben een dun frame. Van buitenaf zijn ze nauwelijks te zien.
Haalbaar en functioneel
Uit de eerste resultaten kwam naar voren dat de twee geteste innovatieve oplossingen haalbare en functionele concepten zijn die mobiele providers en steden kunnen helpen om aan de groeiende vraag naar snel mobiel internet te voldoen. De test heeft aangetoond dat er dankzij WAVETHRU op de geselecteerde locaties sprake was van een betere signaalkwaliteit en een sterker signaal.






Proof of Concept
‘Het idee van glazen antennes op een gevel sprak me aan’, zegt Thomas Schweinhuber, hoofd International Access Engineering bij T-Mobile Czech Republic. ‘Ik wilde daarom een Proof of Concept-test uitvoeren om inzicht te krijgen in de voordelen ervan, omdat dit nieuwe mogelijkheden kan bieden voor de aanleg van netwerken, met name in historische stadscentra als Praag. Het zal ons bovendien in staat stellen om de dekking en de netwerkcapaciteit op hotspots te verbeteren.’ Philipp Jaeger, Account Manager bij AGC voor producten voor de telecominfrastructuur: ‘We hebben ervoor gezorgd dat onze oplossing aansluit bij de behoeften van T-Mobile. Zo hebben we bijvoorbeeld aan de bestaande bovenste banden onder 6 GHz (2,6 – 6 GHz) de nieuwe 1,8 en 2,1 GHz-frequentiebanden toegevoegd. Wat we hiervan hebben opgestoken is uitermate nuttig voor onze uitbreiding in Europa.’