Nieuws
CAO Vlakglas

In 2016 werd de duur van de WW en de loongerelateerde WGA (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) verkort van 38 maanden naar maximaal twee jaar. De vakbonden en werkgevers spraken toen af dat de gemiste maanden privaat gerepareerd konden worden in de Private Aanvulling WW en WIA, kortweg PAWW. Hiermee wordt het recht op een uitkering na betaalde arbeid weer verlengd tot het oude niveau. Niet alleen de oudere, maar ook de jongere werknemers profiteren van de reparatie.

Vanaf 1 april 2021 is deze reparatie ook geregeld voor de glasbedrijven die onder de vlakglas cao vallen. Hiervoor is aansluiting gezocht in de verzamel cao van PAWW. De premie voor 2021 bedraagt 0,4 procent en komt voor rekening van de werknemer. De werkgever houdt deze premie maandelijks in op het salaris van de werknemer en draagt dit vervolgens af aan PAWW.

Deelname verplicht

De deelname is verplicht voor de bedrijven die onder de cao vallen. Op 19 februari is de cao algemeen verbindend verklaard, waardoor deelname verplicht is voor de vlakglasbedrijven. Deze maand worden de werkgevers door Stichting PAWW aangeschreven met informatie hoe zij zich kunnen registreren en de verdere afhandeling.

Wat is de PAWW-regeling?

De regeling is in het leven geroepen om een eerdere versobering op de WW en loongerelateerde WGA te compenseren. Vroeger kregen werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten namelijk langer een uitkering dan nu. Werkgevers moeten de PAWW zelf regelen voor hun werknemers. Dit kan in de arbeidsvoorwaarden of via een cao. Meedoen in een verzamel-cao is ook mogelijk. De cao-tafels leggen de PAWW-afspraken vast in de cao. Werkgevers in de glassector vallen onder de cao PAWW en houden de PAWW-bijdrage in op het brutoloon van hun werknemers. De bijdrage gaat in het landelijke PAWW-fonds. De financiering van de PAWW-uitkeringen is gebaseerd op een omslagstelsel. Dit betekent dat de werknemers de lasten dragen van de uitkeringen van dit moment.

De nieuwe CAO Vlakglas is in november afgesloten met een looptijd tot en met september van dit jaar. 

1 reactie op “PAWW: derde jaar WW ook gerepareerd voor vlakglasbedrijven

  1. Ton schreef:

    Moet ik nog PAWW bijdragen als ik bijna met pensioen ga. Ik haal de 3 jaar ww bij lange na niet en betaal nu toch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.