Nieuws
Pilkington

PHYSEE heeft 4 miljoen euro aan groeikapitaal ontvangen. De technologie van het bedrijf uit Delft genereert zowel energie als data die het energieverbruik van gebouwen optimaliseert. Dit gebeurt met behulp van zonnecellen en sensoren in het kader van isolatieglas. Sinds de oprichting in 2014 ontwikkelde PHYSEE drie producten: de SmartSkin-gevel, de PAR+-coating en POWER+-coating. De scale-up zet dit nieuwe kapitaal in voor opschaling van de technologie, na onlangs met AGC en Pilikington een salespartnership te zijn gestart. 

PHYSEE verwierf in deze investeringsronde nieuw kapitaal van Timeless Investments, SHAPE Capital, DWI Grundbesitz en het European Research Fund. De Duitse projectontwikkelaar DWI Grundbesitz gaat PHYSEE gaat begeleiden bij het uitrollen van de SmartSkin-verkoop in Duitsland. Naar verwachting volgt verkoop in andere landen snel door samenwerkingen met de juiste partners. Investeerders zien de bijdrage die PHYSEE levert aan de energietransitie in verschillende sectoren als kansrijk en noodzakelijk.

‘Wij zijn al een aantal jaar betrokken bij PHYSEE en de snelheid waarop zij hun innovatie op de wensen van de markt weten af te stemmen is voor ons indrukwekkend en doorslaggevend.’ Dat zegt Daan van der Vorm, eigenaar SHAPE Capital en VORM Holding. ‘Wij investeren namelijk graag in duurzame oplossingen die onze sector op zijn kop zetten. De wereld kan dergelijke spelers goed gebruiken, zeker nu de landbouw- en vastgoedsector grote behoefte aan data-gedreven oplossingen hebben. Ik ben trots dat wij als investeerder én partner bij kunnen dragen aan dit succes.’ 

Oplossing voor energieverbruik

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van het wereldwijde energieverbruik. Eind 2019 bracht PHYSEE haar SmartSkin-technologie op de markt. Het gaat om een innovatieve combinatie van sensoren, zonnecellen en een batterijsysteem geïntegreerd in de raamkozijnen. De technologie analyseert gegevens als temperatuur, licht en luchtkwaliteit waarmee via een zelflerend algoritme die klimaatinstallaties (zoals zonwering, verlichting, ventilatie en airconditioning) van het gebouw zelfstandig aanstuurt. SmartSkin maakt volgens PHYSEE gebouwen tot 30% energiezuiniger en tegelijkertijd significant comfortabeler voor de gebruiker.

Oplossing voor voedseltekort 

Nu de wereldbevolking snel groeit naar zo’n 9 miljard mensen is er in 2050 twee keer zoveel voedsel nodig en is er minder land om dit op te verbouwen. Het afgelopen jaar ontdekte PHYSEE in het lab een manier om planten sneller te laten groeien met dezelfde hoeveelheid zonlicht. De door PHYSEE ontwikkelde transparante PAR+-coating zet UV-licht om in PAR-licht, waardoor gewassen 7% sneller groeien. Met de nieuwe investering test PHYSEE het komende jaar samen met de Universiteit van Wageningen hoeveel sneller gewassen, zoals tomaten, groeien op dezelfde hoeveelheid grond. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.