Nieuws

Werken op hoogte is een risicovolle aangelegenheid. Vallen van hoogte staat met stip op één in de lijst met meest voorkomende ernstige ongevallen bij het uitvoeren van werkzaamheden. Onveilig werken op hoogte door glaszetters komt helaas nog veel te vaak voor. De website van het Platform Preventie Valgevaar is geheel vernieuwd. De site heeft als startpunt de speciale kennispagina die het startpunt vormt voor het veilig werken op hoogte.

De site is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het veilig werken op hoogte en het voorkomen van valgevaar. De informatie is dan ook relevant voor opdrachtgevers, adviesbureaus, projectontwikkelaars, ontwerpers, architecten, producenten, gebouwbeheerders werkgevers, zzp’ers en werknemers.

Voorschriften werken op hoogte

Bij het ontwerpen van een gebouw moet de ontwerper rekening houden met het feit dat het gebouw veilig en gezond kan worden onderhouden. Hiertoe heeft de overheid voorschriften opgenomen in het Bouwbesluit. De toepassing van het Bouwbesluit is speerpunt van het Platform Preventie Valgevaar. De arbeidshygiënische strategie (AHS) is hierbij leidend. De AHS is een hiërarchisch stelsel van beheersmaatregelen voor risico’s. Hierbij wordt allereerst naar de bron van het probleem gekeken. Als daar niets aan kan worden gedaan, zijn andere maatregelen mogelijk.

Een aanvrager moet bij de aanvraag van een bouwvergunning voor nieuwbouw met een checklist aantonen dat veilig onderhoud op en aan het gebouw mogelijk is. Een speciale handleiding geeft uitgebreide informatie over het Bouwbesluit. De handleiding kan van de kennispagina op de website worden gedownload.

‍Het Platform Preventie Valgevaar is een  samenwerkingsverband van partijen (Arbotechniek, VEBIDAK, SBD, Schoonmakend Nederland, Gebouwschil Nederland, OnderhoudNL, VSB, ASPB, Romazo, RIVM en VVT) die te maken hebben met veilig werken op hoogte. Doel is om veilig werken te stimuleren en te verbeteren en het valgevaar te verminderen door de intrinsieke veiligheid van werkplekken te vergroten. Kennisoverdracht staat hierbij centraal. 

Kenniscentrum Glas biedt een cursus aan op het gebied van veilig werken op hoogte. Lees ook ons artikel over veilig werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.