Glas in Video
circulair

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) is in samenwerking met Saint-Gobain een project gestart om van oud isolatieglas weer nieuw vlakglas te maken. Hierbij wordt het glas machinaal gescheiden van het aluminium kader. In een video wordt duidelijk hoe dit project om glas meer circulair te maken gestalte krijgt.

In 2020 zamelde VRN 81.614 ton glas in. Daarvan ging 36.693 ton (45%) naar isolatieproducten (glaswol) en 37,475 ton (46%) naar de verpakkingsindustrie. Slechts 6.371 ton (8%) is teruggeleverd aan de vlakglasindustrie en is dus circulair in de zuivere zin des woords. Cor Wittekoek is directeur van VRN. Hij geeft in de Bouwspecial Circulair Bouwen en Ontwerpen aan dit percentage een verdubbeling is ten opzichte van 2019. ‘VRN streeft er naar dit verder te verhogen en een kwart van het tonnage glas dat jaarlijks wordt ingezameld, te hergebruiken voor productie. We zamelen het snij-afval van glasbedrijven sinds kort apart in. Floatglas en gelaagd glas worden zo direct, zonder de tussenkomst van een recyclebedrijf, teruggevoerd naar de floatglasoven. Voorheen was het aan de recycleraars om dit glas te vermarkten. Maar onze grootste uitdaging is van oud isolatieglas nieuw floatglas te maken. Niet als product maar als materiaal. We doen proeven om het dusdanig te demonteren dat het eveneens door onze eigen industrie hergebruikt kan worden. Het gaat er daarbij om het glas te scheiden van de kit en het kader zodat het schoon genoeg is voor hergebruik. Als dat lukt hopen we dat een kwart van al het glas terug kan naar de industrie.’

Nog meer circulair

In de video wordt duidelijk hoe VRN streeft naar het zoveel en schoon mogelijk terugbrengen van afvalglas in het productieproces van vlakglas. Zo wordt het dus nog meer circulair. Het project en de video zijn met dank aan Saint-Gobain Glass France, Alhra Glas, Ploeg Kozijnen, Stekelenburg Glas, Glas- en Verfgroothandel J.L. van Es, Van Leeuwen Glasbewerking, Toekomst Glas, Glas Construct, Scheuten Glas Nederland en Glassolutions.

Gebrek aan containers

Er zijn momenteel vele sloop- en renovatieprojecten waar vlakglasafval vrijkomt. Ook de glas (verwerkende) bedrijven hebben het erg druk. Door de drukte neemt ook de vraag naar containers om het oude vlakglas mee af te kunnen voeren toe. Zo snel soms dat VRN de vraag naar containers niet altijd even accuraat kan beantwoorden en er een wachtlijst ontstaat. Houdt daarom bij de aanvraag van een container rekening met langere levertijden.

Deze drukte trekt ook een wissel op het transport, het kan zijn dat een wissel van een container bij een inzamelpunt minder snel wordt uitgevoerd. VRN verzoekt om te kunnen blijven voldoen aan de grote vraag, deelnemende bedrijven de containers die niet (meer) gebruikt worden zo snel mogelijk af te laten voeren.

Geen kookplaten in container

Verspreid over heel Nederland zijn er ruim 400 inzamel- en op- en overslagpunten, waar vlakglasafval gratis kan worden gestort. VRN wordt de laatste maanden echter steeds vaker geconfronteerd met vervuilingen in de vlakglascontainer. In toenemende mate wordt deze vervuiling veroorzaakt door de aanwezigheid van kookplaten, ofwel keramisch glas. Hierdoor kan het vlakglas niet gerecycled worden en wordt het als restafval afgevoerd. De kosten die hieruit voortvloeien komen voor rekening van de klant.

Keramisch glas is tijdens het recycleproces moeilijk te herkennen en te verwijderen. Dit glas mag volgens VRN absoluut ni­et in de glasbak. ‘Door een andere chemische samenstelling heeft keramisch glas een hoger smeltpunt dan vlakglas. Bij de productie van nieuw vlakglas, flessen en glaswol kan dit gevaar opleveren. Neem bijvoorbeeld flessen met daarin brokjes niet gesmolten keramische scherven. Deze zijn zwakker van samenstelling dan normale flessen. Zeker bij koolzuurhoudende dranken is het risico op glasbreuk dan groter. Keramisch glas levert uitzonderlijk veel schade op bij de glasproducerende industrie’, aldus VRN.

Lees ook het artikel op onze site over de circulariteit van vlakglas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.