Nieuws
vacuümglas
Vacuümglas en triple glas. Foto: FINEO

Glas blijft de zwakke schakel in de thermische isolatie van een woning of gebouw. Zelfs hoog isolerend dubbelglas komt niet verder dan de prestatie van een gevel met een Rc van nog geen 1,0 m2K/W en dat terwijl een gevel volgens de nieuwste BENG-eis een minimale Rc-waarde van 4,7 moet hebben. Triple glas is beter, maar past vaak niet in de bestaande kozijnen. Wat zijn dan de mogelijkheden om de isolatiewaarde te verbeteren met behoud van de bestaande kozijnen? Eén van de oplossingen hiervoor is de toepassing van vacuümglas dat 0,45 W/m2K als Ug-waarde heeft.

Op de Nederlandse markt zijn hoofdzakelijk drie producenten van vacuümglas actief: AGC met Fineo, Pilkington NSG met Spacia en LandVac, dat via Global Glass Group op de markt wordt gezet. Giga-Glas levert eveneens LandVac-glas maar doet dat onder de naam BENG-glas. We geven de aanbieders de kans zich te presenteren, maar maken vooraf wel enkele kanttekeningen bij het toepassen van vacuümglas.

In de nieuwe Glas in Beeld (#3 – juni 2021) die volgende week verschijnt, lees je het volledige artikel. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

5 reacties op “Vacuümglas: beter glas in bestaande kozijnen?

  1. John Creutzberg schreef:

    Giga-Glas! Levert 2 verschillende typen vacuumglas. Het type van Landvac en BENGglas Pro wat een uitvoering is zonder de rondjes in de hoeken. Ook gehard en een U-waarde van 0,45 doordat er minder storende afstandshouders gebruikt worden.

  2. Edwin Gerritsen schreef:

    Beste Marco,
    Ik ben heel benieuwd naar het condensatiepunt. De wanden en beglazing isoleren bij toepassing tripple en vacuümglas veel beter dan de (doorgaans houten) bestaande kozijnen. Deze nieuwe koude brug (het hout), zal dus (te) veel vocht gaan bevatten. Betekend dit dat kozijnen na enkele jaren gaan wegrotten? Ben benieuwd naar de onderzoeksresultaten/rekenkundige onderbouwingen daaromtrent!

    • Marco Groothoff schreef:

      Dank Edwin, dat is een goede vraag die ik zal voorleggen aan onze redactieraad zodat we daar inhoudelijk op terug kunnen komen. In het artikel behandelen we geen onderzoeken, als die er al zijn op dit gebied, en formuleren we het zo: ‘Over-isoleren’ is zeker bij monumentale panden een niet te onderschatten issue. Door de beglazing te goed te laten isoleren, krijg je condensvorming op andere constructieve plaatsen in het gebouw. Dit heeft tot gevolg op langere termijn dat er vochtophopingen elders optreedt met alle gevolgen van dien.’

  3. john Creutzberg schreef:

    BENGglas kent 2 typen.1 met rondjes (type Landvac) en BENGpro (zonder de rondjes)

  4. J Steur schreef:

    Wanneer de kozijnen van aluminium zijn , oud maar nog in prima staat, kan het isolatieglas wat daar destijds in geplaatst is nu dan vervangen worden door vacuumglas en zo ja hoe doet u dat met de glaslatten? Worden er dan nieuwe glaaslatten in geplaatst aangezien dit vacuumglas veel dunner is dan het aanwezige isolatieglas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.