Nieuws
vlakglasrecycling

Glas is één van de meest oneindige producten. Het is oneindig te recyclen zonder verlies van volume. We zien bij veel andere materialen tijdens het omsmelten een verlies van volume. Zoals slakken bij het smelten van metalen. Glas is 100 procent herbruikbaar, zonder kwaliteitsverlies. Vlakglasrecycling bespaart op de inzet van nieuwe grondstoffen, energie en de uitstoot van CO2. Door de inzameling van vlakglas goed te organiseren, scheelt het bovendien veel kosten.

Directeur Cor Wittekoek van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) legt uit hoe de weg naar circulariteit verloopt. Hij zegt onder meer: ‘VRN is in 2020 een project gestart met Saint-Gobain France om een manier te vinden om het hergebruik van vlakglasafval voor de productie van nieuw vlakglas te verhogen. Hierbij wordt isolatieglas gescheiden ingezameld, rekening houdend met de glas gebonden vervuilingen. Voorwaarde hierbij is dat het isolatieglas bestaat uit twee ruiten enkel floatglas. Het floatglas wordt machinaal, via gepatenteerde technieken, van de aluminium kaders gescheiden. Op deze manier ontstaat er een zuivere stroom grondstof van floatglasscherven die toegevoegd kunnen worden aan de batch van de floatovens. Hierdoor is het vlakglas echt circulair.’

In de nieuwe Glas in Beeld (#3 – juni 2021) die deze week verschijnt, lees je het volledige artikel. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.