Nieuws
laserbewerking

Lasertechniek wordt in de glasbranche nog weinig toegepast maar biedt de sector kansen. Laserbewerking van glas verhoogt de waarde van een standaardproduct. Klassieke isolerende beglazing of gevelbekleding komt onder steeds hogere prijsdruk te staan. Laser-upgrade naar vogelveilig glas, glas dat mobiele signalen doorlaat of antibacterieel glas geeft glasbedrijven de mogelijkheid nieuwe doelgroepen aan te boren en hogere winstmarges te behalen. 

Dat is de overtuiging van HEGLA boraident uit Halle/Saale dat is gespecialiseerd in dergelijke lasertoepassingen. Met de Laserbird heeft het bedrijf een machine ontwikkeld die de eigenschappen van een ruit verandert. Bewerking van de functionele glascoatings en ‘laserbedrukking’ voegen extra functionaliteiten toe. ‘De grote flexibiliteit en nauwkeurigheid van laserbewerking zijn de grootste pluspunten ten opzichte van andere methodes. Er kan gewisseld worden tussen de verschillende veredelingen zonder dat er tijd verloren gaat aan ombouwen. Daarbij kunnen zowel afzonderlijke ruiten als voltooide isolerende beglazing worden bewerkt.’ Dat zegt dr. Thomas Rainer, hoofd van de ontwikkelingsafdeling bij HEGLA boraident.

Mobiele signalen doorlaten

Een eerste optie van laserbewerking van glas is het oppervlak zo te bewerken dat het mobiele signalen doorlaat. Dit gebeurt door in een twaalfhoekig patroon een extreem dun laagje van de coating af te halen. Is de ruit eenmaal van dit patroon voorzien, dan is er in het interieur volledig mobiel bereik. Het glas is dan bij uitstek geschikt voor vergaderruimtes, kantoorgebouwen of het openbaar vervoer. Rainer: ‘Het patroon is nauwelijks zichtbaar en als onderdeel van het voltooide isolatieglas niet meer waarneembaar.’

Vogelveilig glas

Veel vogels komen om door tegen gevels en geluidschermen aan te vliegen. Het aanbrengen van een pyrolytische coating aan de buitenkant van het glas geeft een maximaal effect om dit te voorkomen. Maar er is ook een alternatief. Met behulp van laserbewerking is het mogelijk een flinterdun patroon op de buitenkant van het gevelglas aan te brengen. Vogels zien dit patroon als een onneembare hindernis. De opdruk is weers-, kras- en UV-bestendig. ‘Alleen al in Europa sterven 250.000 vogels per dag door een botsing met een ruit’, weet Rainer. ‘Internationaal ontstaat door nieuwe wettelijke voorschriften een grote afzetmarkt. Ook bij openbare en commerciële gebouwen stijgt de vraag naar dergelijke glassoorten.’

Antibacterieel dankzij zilverionen

Met de nieuwe Hegla machine voor laserbewerking is het ook mogelijk anti-bacterieel glas te maken. Dit gebeurt met een gepatenteerde veredeling waarbij zilverionen in het oppervlak worden gebracht. Wanneer bacteriën en ziektekiemen met de ionen in aanraking komen, worden ze gedood. Als toepassingsgebieden komen vooral plaatsen met strenge hygiëne-eisen in aanmerking, zoals ziekenhuizen, restaurant- en bedrijfskeukens en openbare gebouwen. 

Geleidbaarheid coatings benutten

Glascoatings geleiden en dat maakt technische toepassingen mogelijk. Een Low-E coating bijvoorbeeld kan met de Laserbird zo worden gestructureerd dat er geleidende banen ontstaan. Ruiten van koelsystemen kunnen op deze manier licht worden verwarmd, zodat ze niet beslaan. Vooral in koude landen is deze techniek ook toepasbaar in serres, die zo beschermd zijn tegen een te grote sneeuwbelasting. De geleidbaarheid van glascoatings kan ook worden gebruikt voor inbraakbeveiliging. Als een ruit beschadigd of gebroken is, wordt de alarminstallatie in werking gesteld. 

Coatings verwijderen

Met de Laserbird is het ook mogelijk de coating op de randen van het glas te verwijderen. Hetzelfde geldt voor het bewerkstelligen van belichtingseffecten door een gedeeltelijke verwijdering van de coating. Rainer: ‘Het bewerkte gedeelte is glashelder en krasvrij. Deze vorm van het verwijderen van de coating is dan ook uitermate geschikt is voor glas waar hoge eisen aan wordt gesteld, zoals structurele beglazing of in het algemeen voor de zichtgedeelten van de ruit.’

App-bediening en automatisering

De verschillende veredelingsprogramma’s van de Laserbird van Hegla boraident worden via een app geactiveerd. De bewerkingen worden van tevoren in de werkvoorbereidingssoftware op kantoor aangemaakt en dan in het ERP-systeem of rechtstreeks op de installatie opgeslagen. Nadat de laserbewerking geselecteerd is, wordt het glas automatisch ingevoerd en de bewerking gestart. Voor volledige toegang tot de data kan de installatie in het ERP-systeem worden geïntegreerd.

De decentrale besturing met een glasmarkering en een automatische scan verhogen het gebruiksgemak. Zodra de ruit of de isolerende beglazing beschikbaar is, wordt de markering uitgelezen en de veredeling geactiveerd. Als de Laserbird met deze scan-besturing is uitgerust, kan hij in willekeurige volgorde vanuit een bibliotheek, frame of glaswagen worden beladen. Als alternatief kan hij ook rechtstreeks in het proces worden geïntegreerd, bijvoorbeeld via een AGV. ‘Idealiter wordt de Laserbird als onafhankelijk processtation aan het einde van de productielijn geplaatst’, verduidelijkt Rainer. ‘Dan is de veredeling losgekoppeld van de glasstroom, zodat flexibele aanpassingen ter optimalisatie van de orderdoorstroming en de levertermijnen mogelijk zijn.’

Lees al onze berichten over Hegla.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.