Nieuws
UV-lijm

Glas verlijmen lijkt op het eerste gezicht geen heel stevig resultaat op te leveren, maar schijn bedriegt. Steeds vaker wordt deze techniek toegepast. Zo wordt in de glas- en gevelsector verlijming gebruikt bij het plaatsen van isolatieglas of structurele gevels. Er zijn verschillende manieren voor verlijming. Zo kan tape worden gebruikt voor montage van spiegels of voor het produceren van een glaswand en wordt zelfklevende folie gebruikt voor decoratie van gevels en wanden. Ook wordt raamfolie gebruikt voor reflectie van zonlicht of voor isolatie. Met behulp van (UV-)verlijming worden glasvitrines, meubels of andere objecten gemaakt. Hoe werkt structurele verlijming van glas en hoe kan de UV- verlijming worden toegepast?

Glas structureel verlijmen

Glas structureel verlijmen wordt steeds vaker toegepast, zo heeft dit paviljoen een verlijmde glasgevel. Maar deze techniek wordt ook toegepast in tal van andere producten. Het grote voordeel is dat er bij het verlijmen van glas geen zichtbaar bevestigingssysteem is. Op het oog lijkt de gevel vlak en zonder naden. Structurele verlijming van glas kan worden toegepast op verschillende soorten glas en door een gelijkmatige belasting wordt materiaalmoeheid voorkomen.

Mogelijkheden glas lijmen

Er zijn veel verschillenden soorten technieken en producten voor glasverlijmingen. Een van deze mogelijkheden is glas lijmen met UV-lijm. Dit gebeurt door middel van UV-licht. UV-lijm beschikt over foto-initiator, als deze aan het UV-licht wordt blootgesteld treedt het hardingsproces in werking.

Gevaren UV-verlijmen van glas

Het UV-verlijmen is een techniek die niet zonder gevaren is. Dit komt doordat de gebruikte lijm schadelijke stoffen bevat en de lampen voor het uithardingsproces schadelijke uv-straling produceren. Daarnaast bevatten UV-lampen kwik, wat schadelijk is voor de gezondheid. Hoewel de samenstelling van de UV-lijm kan verschillen, is deze lijm vrijwel altijd irriterend of corrosief. Wanneer je wordt blootgesteld aan deze zuren of acrylaten kan het leiden tot blijvende overgevoeligheid. Ook zorgt de samenstelling van de verschillende stoffen ervoor dat de lijmen licht ontvlambaar zijn. Tijdens het UV-verlijmen wordt vaak gebruik gemaakt van hoge temperaturen waardoor er ook een verhoogd brandgevaar ontstaat. Het is dus van groot belang om veilig te werken.

Veilig UV verlijmen van glas

Bij het toepassen van UV-verlijmen is het van groot belang om veilig te werken en de werkplek veilig in te richten. Zo moet een werkplek zo ingericht zijn dat je voorkomt dat je direct in het UV-licht kijkt tijdens het verlijmen. Dit geldt niet alleen voor degene die met UV-licht werkt, maar voor iedereen in diens directe omgeving. De UV-lampen moeten dus beschikken over een goede bescherming, zodat het schadelijke UV-licht geen invloed kan uitoefenen. Daarnaast moet voorkomen worden dat er lekkages in de bescherming ontstaan en het licht kan ontsnappen. Ook is voldoende ventilatie van belang en moet er goede gezichtsbescherming worden gedragen. Wanneer je hier rekening mee houdt, kan UV-lijm veilig worden gebruikt.

Tips voor veilig werken

Met UV-lijm kunnen dus verschillende materialen zoals metaal, steen en kunststoffen worden verbonden. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je de UV-lijm veilig en goed toepast.

  • Zorg ervoor dat de te verlijmen oppervlakken goed schoon zijn. Maak de materialen met een specifieke UV-reiniger schoon. Dan is er een perfecte basis voor een goede hechting.
  • Ken de te verlijmen componenten. Zorg ervoor dat de materialen goed zijn voorbehandeld. UV-Lijm werkt niet goed op gladde componenten, daarom is het goed om deze op te ruwen voor gebruik.
  • Gebruik de juiste lijm. Er zijn verschillende soorten UV-lijmen met eigen specificaties. Zo zijn er lijmen die door middel van een activator uitharden, zodat je ook dingen kunt verlijmen waar geen licht bij kan komen.

UV-lijm: de mogelijkheden zijn eindeloos

UV lijm zorgt ervoor dat er een ontzettend sterke verbinding ontstaat. De lijn is transparant en niet zichtbaar. Je kunt objecten en voorwerpen onzichtbaar met elkaar verbinden, waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.