Nieuws
Glas- en Keramiekbeurs

De Glas- en Keramiekbeurs in Leerdam stopt. Na dertig jaar vindt de beursorganisatie het mooi geweest. Directe aanleiding is het vanwege de Covid19-maatregelen nog niet mogen organiseren van grote evenementen. Ook vorig jaar kon de in 1990 gestarte beurs niet doorgaan vanwege Corona.

Organisator Harm Wolthuis verwoordt het niet doorgaan van de beurs aldus. ‘Zoals zo veel organisatoren van evenementen hebben wij de laatste tijd van persconferentie naar persconferentie geleefd om duidelijkheid te krijgen over de organisatie van de Glas- en Keramiekbeurs 2021. Elke aanpassing van de maatregelen maakte het onmogelijk een inschatting te maken over het wel- of niet door laten gaan van de beurs. Na diverse peilingen onder de deelnemers van de beurs merkten we dat ook zij veel twijfels hebben over deelname. Dit begrijpen we heel goed. We hebben daarom besloten te stoppen met de organisatie van de Glas- en Keramiekbeurs.’

Dertig keer Glas- en Keramiekbeurs

In een schrijven aan deelnemers en bezoekers zegt Wolthuis dat de beursorganisatie met veel plezier en liefde voor het glas dertig mooie beurzen heeft georganiseerd. ‘We willen iedereen die hieraan heeft meegeholpen van harte bedanken voor hun inzet, deelname en medewerking. Zij hebben, met ons samen, een boost gegeven aan dertig jaar glaspromotie in Leerdam. Daar zijn we bijzonder trots op. We hopen dat deze energie bewaard blijft voor het Leerdamse glas en dat er mooie nieuwe initiatieven zullen ontstaan.’

Beursobject 2021

Als laatste product van de Glas- en Keramiekbeurs biedt de organisatie het beursobject 2021 aan, ontworpen door Carina Riezebos. Zij grijpt met haar ontwerp terug op het allereerste ontwerp van Richard Meitner, de schepping van Adam. Ze noemt haar object ‘A touch of Eve’. Zoals Meitner het Goddelijke licht in zijn object verwerkte, dat Adam schiep, zo laat Riezebos drie afzonderlijke gebruiksproducten elkaar aanraken als de handen van God en Eva. ‘Ze brengt op een bijzondere manier religie en rituelen in een moderne vorm terug in deze tijd. Een object van deze tijd, dat de balans brengt in de hele serie’, aldus de organisatie van de Glas- en Keramiekbeurs.

Het beursobject is nog in ontwikkeling en wordt, net als vorige jaren, geproduceerd door Marek Bartko in Novy Bor, Tsjechië. Op dit moment maakt Bartko een aantal proefobjecten. Het object bestaat uit drie delen: een vaasvorm, een deel dat als kandelaar een kaars of lichtje kan dragen en een vlak deel dat het geheel verbindt als een aura. Violet en amber zijn kleuren die Riezebos graag gebruikt, die zullen ook in dit object een rol spelen. Dit waren ook de kleuren die Meitner in 1994 koos voor zijn: ‘Creazione di Adamo’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.