Nieuws
GIMAV

Vanochtend is de tweejaarlijkse beurs VITRUM van start gegaan. GIMAV zet met het laten doorgaan van de beurs VITRUM de volgende stap in het herstel. Na het voor de Italianen rampjaar 2020 is 2021 voorspoedig van start gegaan. De tweejaarlijkse vakbeurs, van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 oktober in Milaan, bevestigt de ingeslagen weg. Het is het eerste moment waarop internationale glasprofessionals elkaar weer ‘fysiek’ kunnen treffen.

GIMAV is de overkoepelde Italiaanse organisatie van producenten van glasbewerkingsmachines en gereedschappe. Ze maakte vorig najaar bekend dat haar leden niet zullen deelnemen aan de voor afgelopen juni geplande Glasstec. Zij geven de voorkeur aan hun ‘eigen’ VITRUM. Deze keuze had alles te maken met het uitstellen van de beurs in Düsseldorf naar dit ‘oneven’ jaar. De concurrerende beurs in Milaan is relatief kort daarop, maar vier maanden later tenslotte. 

Vitrum tweejaarlijks

De beurzen Glasstec en VITRUM zijn tweejaarlijks en wisselen elkaar af. Glasstec in Düsseldorf in de even jaren en VITRUM in Milaan in de oneven jaren. Door corona was Glasstec in 2020 digitaal. De fysieke beurs was uitgesteld tot 2021 en dat streek in tegen de haren van de Italianen die hun ‘eigen’ vakbeurs prefereren. De enorme hallen 13 en 16 van Messe Düsseldorf zijn doorgaans volledig bezet door leden van Gimav. De Italiaanse fabrikanten zijn samen goed voor meer dan 10.600 vierkante meter netto beursoppervlakte. De keuze voor Milaan was dan ook een flinke aderlating voor de Glasstec. Of het komt door de afwezigheid van de Italianen of de onzekerheid over Corona: de beurs in Düsseldorf is inmiddels geheel afgeblazen en vindt nu ‘gewoon’ volgens het tweejaarlijkse ritme plaats in het najaar van 2022.

Prestaties 2020

GIMAV hield in juli haar jaarvergadering. De cijfers die tijdens de bijeenkomst werden gepresenteerd, weerspiegelden de impact van de COVID-19-pandemie op de prestaties van de glasverwerkende industrie. De sector is er echter in geslaagd om zich te herstellen; 2021 is goed van start gaan. De productie in 2020 daalde met 16,6 procent door een daling van de export (-14,9%) en de binnenlandse verkoop (-20,7%).

Het is goed te zien hoe de pandemie de prestaties negatief beïnvloedde. De Italiaanse industrie van van glasverwerkingsmachines sloot 2020 af met een totale omzet van 2.027 miljoen. Oftewel ruim 2 miljard euro. In 2019 was dit cijfer nog ruim 2,4 miljard euro, een daling van 16,6 procent. Ook de invoer daalde (-11,1%), waardoor de binnenlandse markt kromp (-17,2%). Er was een algemene daling van de handel (-14,2%) en ook van de handelsbalans (-16,1%) liep terug. Die bleef echter positief op ruim 1 miljard euro.

Herstel in 2021

Als 2020 het jaar van de wereldwijde economische crisis was, dan wordt 2021 het jaar van het herstel. Tenminste, dat vindt de Italiaanse glasindustrie zelf. ‘We zijn met buitengewone kracht teruggeveerd’, zegt Michele Gusti, voorzitter van GIMAV. ‘Dat is af te lezen aan onze internationale concurrentie-indicatoren. Het vermogen om internationale markten te penetreren nam zelfs toe, met een exportaandeel van 71,5 procent van de verkoop. Onze industrie werd in 2020 echt op de proef gesteld. Ondanks de pandemie die in golven over onze sector raasde en de daaruit voortvloeiende lockdowns en grenssluitingen, hebben we snel gehandeld om onze verliezen te beperken. Dat deden we met meer succes dan onze internationale concurrenten.’

Vlakglas zwaar getroffen

Van de drie sectoren van GIMAV, werd de vlakglasindustrie het zwaarst getroffen door de pandemie. Dat is in vergelijking tot 2019 te zien aan de lagere inkomsten, export en binnenlandse verkoop voor heel 2020 (behalve de verkoop in november). Niettemin was er een betere internationale marktpenetratie en kwam er meer voet aan de grond op de binnenlandse markt. Al met al waren er betere resultaten voor de tweede sector. De verpakkingsglas- of holglasindustrie beperkte de verkoopverliezen (-8,9%), mede dankzij een positief resultaat qua binnenlandse verkoop (+17,7%). Dit is grotendeels te danken aan het feit dat de verpakkingsindustrie is kunnen blijven doorwerken ‘vanwege het nationaal belang van deze toeleveringsketen’. Dit hielp om de exportdaling van 15 procent te compenseren.

De sector verbeterde zijn eigen aanwezigheid op de binnenlandse markt, maar ondervond een daling van het internationale concurrentievermogen. De derde sector, grondstoffen en gereedschappen, beperkte haar verliezen in inkomsten, export en binnenlandse verkoop tot 10 procent. De internationale concurrentiepositie van de sector bleef redelijk stabiel.

Herstel 2021

In januari van dit jaar waren de negatieve prestaties van de leden van GIMAV al verdwenen, wat de weg vrijmaakte voor herstel in februari. Dit dankzij een goede binnenlandse verkoop en een gedeeltelijke heropleving van de export die zich in maart stabiliseerde toen de internationale handel volledig werd hervat. De omzet zal dit jaar naar verwachting met minimaal 4,5 procent groeien. Dit is weliswaar nog steeds een bescheiden resultaat, maar wordt gevoed door de goede prestaties van de sector grondstoffen en gereedschappen, door de stabiliteit van de vlakglassector in vergelijking tot 2020 versus de verwachte negatieve resultaten voor verpakkingsglas. Dit laatste als gevolg van een stagnerende export.

Er kan echter redelijkerwijs worden aangenomen dat de resultaten voor 2021 beter worden dan voorspeld. Gezien de afname van het aantal infecties en de vaccinatiecampagne die in volle vaart doorgaat, verwacht GIMAV mogelijk in de buurt te kunnen komen van het niveau van 2019.

Optimisme over VITRUM

De trend naar definitief herstel wordt ook bevestigd door het optimisme rond VITRUM 2021. ‘We hebben het tijdens de pandemie gezegd en we herhalen het: VITRUM 2021 wordt de herstelbeurs van de industrie, niet alleen voor fabrikanten maar ook voor de bedrijven die glas verwerken’, zegt Dino Zandonella Necca, voorzitter van VITRUM. ‘Begin oktober is Milaan het podium waarop elk aspect van glas wordt geprojecteerd en we werken er hard aan om er voor iedereen een geweldig evenement van te maken.’

In een artikel in Glas in Beeld over de beurs VITRUM alfabetisch een vooruitblik op enkele van de beurspresentaties van deelnemers. Lees het volledige artikel in Glas in Beeld #4 – september 2021. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.