Nieuws
glas helder

Een glazenwasser krijgt opdracht om het glas in de gevel van een groot kantoorgebouw te ontdoen van vuil en afzettingen. Op het glas zitten witte afzettingen die moesten worden verwijderd. Na afloop van de reinigingswerkzaamheden blijkt dat de afzettingen gedeeltelijk zijn verwijderd. Maar helaas blijkt ook dat er nieuwe schade is ontstaan. Glas helder houden blijkt in de praktijk niet eenvoudig te zijn.

In opdracht van de eigenaar van het kantoorgebouw heeft Peutz Geveltechniek een onderzoek ingesteld. Doel: de oorzaak van de schade aan het glasoppervlak bepalen.

Glas helder niet zomaar

Het betrof een kantoorgebouw zoals er zoveel in Nederland staan. Een metselwerk buitenblad met betonnen lateien en waterslagen en raampartijen met aluminium kozijnen en panelen. Het gebouw heeft een voorgeschiedenis van verschillende lekkages, de vervuiling en witte afzetting zijn voornamelijk het gevolg van deze lekkages. Het spouwwater werd niet op de juiste wijze afgevoerd en lekte naar binnen, maar ook de buitenoppervlakken van een deel van de gevelelementen zijn plaatselijk aangetast door alkalisch water. Deze aanslag uitte zich in een witte afzetting die zich manifesteert in druppelvormige, langgerekte sporen die van boven tot onder aan de ruiten lopen.

Tweede soort aanslag

Bij de inspectie na de reiniging was naast de oorspronkelijke witte afzetting ook nog een tweede aanslag te zien. Deze aanslag manifesteert zich in druppelvormige vlekjes op het glas. Met een licht polijstend reinigingsmiddel was het niet mogelijk om de vlekjes te verwijderen. Ook zijn er plekken aangetroffen waar het buitenoppervlak incidenteel niet meer vlak was, het glas heeft op deze posities wel een ‘glas helder’ uiterlijk. 

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.