Nieuws
glazenier Heetman

Yolande Verschuren-Pyl zoekt een mooie en nieuwe bestemming voor een collectie vlakglasramen van G.J.F. Heetman. De Rotterdamse glazenier (1911-2004) heeft ze rond 1958 vervaardigd. Alle ramen zijn gemaakt van gehard zacht-rose glas met een dikte van circa 7 millimeter. Ze bevatten gebeitelde en met bladgoud ingelegde figuren en illustraties van onder andere een pauw, een vogel en enkele mythologische figuren. Verschuren: ‘De financiën zijn voor mij onbelangrijk; het behoud is gewenst.’

De ramen zijn aan de ene zijde bewerkt en aan de andere zijde glad uitgevoerd. Ze zijn rond 1958 ingebouwd in een appartement in Rotterdam en vormde een afscheiding tussen hal en woonkamer. Inmiddels is het appartement grondig verbouwd en zijn de ramen gedemonteerd. Alle ramen zijn zorgvuldig ingepakt en opgeslagen op een veilige locatie in het centrum van Rotterdam. Online is een fotoalbum beschikbaar.

Twee series glazenier Heetman

Er zijn twee series vlakglasramen van glazenier Heetman. Serie 1 omvat een groot rechthoekig raam met twee kleine zijramen. De illustratie op het grote raam omvat een pauw en een vogel in een natuurlijke omgeving. Het raam heeft een afmeting van bxh 2,14 x 1,3 meter. De kleine ramen zijn bxh 0,22 cm x 1,30 meter.

Serie 2 omvat vijf kleinere ramen met mythologische en vogelfiguren. Twee hoge smalle ramen hebben illustraties met twee bekende Romeinse mythologische figuren: Neptunus en Salacia. Neptunus was de God van de golven en later God van de zee; Salacia was zijn gemalin. Drie kleinere ramen zijn geïllustreerd met vliegende vogels en een zon. De grootste twee lange, smalle ramen hebben een afmeting van bxh 0,38 x 1,7 meter. De twee kleinere rechthoekige ramen zijn bxh 0,38 x 0,245 meter. Het middelste raam is 0,83 x 0,245 meter.

Vlakglasramen bekijken

Eigenaresse Verschuren is bereid om meer over de ramen te vertellen en toegang te geven tot de locatie waar ze staan opgeslagen. ‘Ik zoek voor deze unieke collectie vlakglasramen een nieuwe bestemming. Het zou toch jammer zijn als deze ramen van de Rotterdamse glazenier G.F.J. Heetman verloren gaan. Geschikte bestemmingen zouden kunnen zijn: een woonhuis, kantoorpand, restaurant, winkel, atelier, superyacht, expositieruimte of museum. Is iemand geïnteresseerd, dan hoor ik dat graag. Kopen, lenen, tentoonstellen; over alles valt te praten.’

Interesse? Stuur een mail naar y.verschuren32@gmail.com. In de pdf een overzicht van de twee series.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.