Nieuws
Internationaal Jaar van Glas 2022

Van 9 tot en met 11 februari vindt in het Palace of Nations in Geneve de opening plaats van het VN Internationaal Jaar van Glas 2022. Een reeks internationale sprekers zal tijdens het driedaagse evenement ‘glas in het hart van de VN-doelen voor 2030 te plaatsen’. Parallel aan de organisatie van deze opening is ook een campagne gestart voor het werven van fondsen. Dit om het dit speciale jaar nog meer mogelijk te maken glas op de kaart te zetten. De openingssessie op 10 februari is vanaf 8.30 uur live te volgen via het tv-kanaal van de VN.

De openingsceremonie zal worden bijgewoond door politici en de belangrijkste stakeholders uit de glasgemeenschap, hoewel in aantal tot een maximum van 175 beperkt door COVID. De presentaties zijn live per stream te volgen voor degenen die niet aanwezig kunnen zijn en zijn later beschikbaar als opname.

VN Jaar van Glas

In mei 2021 kwamen de Verenigde Naties formeel overeen om 2022 te erkennen als het Internationale Jaar van Glas. ‘Dit na een campagne die werd ondersteund door bijna tweeduizend brieven uit 85 landen’, zegt Alicia Durán. Zij is president van de Internationale Commissie Glas (ICG), die het programma vormgeeft. ‘2022 is dus een kans om alle dingen “glazig” te vieren en het recente sociale isolement heeft geleid tot een honger naar groepsactiviteiten. Ons paradepaardje is de openingsceremonie in het Palace of Nations in februari.’

Glas overal en altijd

Glas is overal en altijd: van flesjes voor vaccins tot glasvezel en van kunstzinnige toepassing van het materiaal tot de ramen en gevels in woningen en kantoren. Het materiaal heeft een alsmaar grotere rol in ons leven. Denk aan de toenemende noodzaak van daglicht en het tegelijkertijd beter isoleren en zonweren van gebouwen. De ICG brengt om die reden tijdens de start van het VN Internationaal Jaar van het Glas, kortweg IYOG, een boek uit waarin ze deze ambities belicht.

Nek uitsteken

Durán: ‘We steken onze nek uit de openingsceremonie te financieren zonder een beroep te doen op vergoedingen. Maar de steun van instellingen, bedrijven, artiesten en opvoeders is essentieel. Er is een inzamelingsactie gestart via onze website. Daarnaast richten we onze campagne nu op bedrijven, verenigingen en instellingen die IYOG kunnen steunen met grotere giften. Dergelijke donaties zijn van onschatbare waarde en zullen beslissen of we door kunnen gaan.’

Sponsoren opening

Bedrijven kunnen het Internationaal Jaar van Glas 2022 op meerdere manieren sponseren. De bijgevoegde pdf somt die op, met een tarief voor elk specifiek onderdeel van het evenement. Aansluitend zijn vele activiteiten op de agenda. Voorbeelden zijn beurzen, conferenties, tijdschriftartikelen, tentoonstellingen in kunstgalerijen en musea, lezingen, open dagen van fabrieken en publicaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.