
De Willemswerf aan de Maasboulevard in Rotterdam is ontworpen door architect Wim Quist. Het werd in 1988 gebouwd als hoofdkantoor voor de Nedlloyd Groep. De gevel van het markante witte gebouw is onderbroken door een hellend glazen dak in de vorm van een spitse driehoek. Deze prismoïdevorm verdeelt als een diagonale ‘knip’ de gevel in twee delen. Het hellend glazen dak was ruim 30 jaar na oplevering aan renovatie toe en is in zijn geheel vervangen.
De nieuwe dakconstructie bestaat uit speciaal ontwikkeld basisprofiel en een siliconenprofiel (T-stuk) dat zorgt voor de afwatering. Het profiel is verder horizontaal en verticaal vierzijdig structureel afgekit. De bestaande aluminium draagconstructie was nog in goede staat en is daarom gehandhaafd.
Hellend glazen dak
Het dak van de Willemswerf was ruim dertig jaar na oplevering aan een grondige renovatie toe. Eigenaar ASR besloot vanwege de complexiteit het project uit te voeren met een bouwteam. Giesen Vastgoed & Advies werd projectmanager en IBS Consultants geveladviseur. TBI-onderneming J.P. van Eesteren nam als hoofdaannemer deel in het bouwteam. Kingspan Light + Air uit Uden schoof aan als bouwpartner. Bij de renovatie is het bestaande glazen dak verwijderd en vervangen door een speciaal voor dit gebouw ontworpen structurele glasconstructie.
Hoofdbrekens
Michel Verwaal is commercieel en technisch directeur bij Kingspan Light + Air. Zijn collega Hans Kisters is projectleider utiliteit. Zij waren nauw betrokken bij de werkzaamheden en geven tekst en uitleg over de bouwtechnische hoofdbrekens. Zij moesten die oplossen om zo de complexe renovatie tot een goed einde te brengen. Op de eerste plaats is de Willemswerf een icoon van Rotterdam en mocht de renovatie het architectonische beeld op geen enkele manier aantasten.
Klein bouwterrein
‘Als complicerende factor kwam daarbij dat het gebouw destijds door Quist is neergezet op een uiterst klein bouwterrein tussen de Boompjes aan de voorzijde en de Hertekade aan de achterzijde’, zegt Verwaal. ‘Het pand ligt direct aan het water en de Maasboulevard is een belangrijke doorgaande weg in de stad die beslist niet afgesloten mocht worden. Het was dus niet mogelijk het gebouw tijdens de renovatie in de steigers te zetten of er een grote bouwkraan naast te parkeren. De eerste vragen waren dus: Hoe kom je bij het gebouw en hoe kan je het oude glazen dak veilig demonteren en het nieuwe systeem aanbrengen?’