Nieuws
Rookvrij werken

In 2018 heeft de overheid het Nationaal Preventieakkoord getekend met zeventig andere partijen om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Onderdeel van het akkoord zijn onder meer maatregelen voor rookvrij werken en een rookvrije generatie. Dienaangaande introduceert de overheid de komende jaren strenge regels om rookruimtes in alle sectoren te sluiten en de verbieden. Sterker: een werkgever is per 1 januari van dit jaar verplicht te zorgen voor een rookvrije (werk)omgeving.

Op 27 september 2019 oordeelde de Hoge Raad dat rookruimtes in de horeca niet zijn toegestaan. Dit verbod geldt voor alle inrichtingen die voldoen aan de definitie van horeca-inrichting zoals staat in de Tabaks- en rookwarenwet. Daarnaast geldt het rookverbod sinds 1 juli 2021 voor de semi-publieke sector en de openbare gebouwen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ook werknemers recht op een rookvrije omgeving. Dienaangaande zijn rookruimtes, voor zover deze nog aanwezig zijn, in bedrijven niet meer toegestaan. De juridische grondslag voor dit rookverbod is terug te vinden in de Tabaks- en rookwarenwet. Hoe dient een werkgever om te gaan met het rookverbod op de werkplek, zodat voldaan wordt aan de wettelijke normen? En wat zijn de gevolgen indien het rookverbod wordt overtreden? In Glas in Beeld geeft mr. Jeroen Smelt van Smart Advocaten de antwoorden. Meer artikelen van zijn hand vind je op onze site.

Lees het volledige artikel over rookvrij werken in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#1 – februari 2022). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.