Productnieuws
glasranden

LiSEC maakt in een blog op haar site duidelijk wat het belang is van een goed afgewerkte glasrand. Een factsheet met zeven feiten voor het optimaal verticaal slijpen van glasranden maakt het betoog compleet.

De kwaliteit en de verwerking van de glasrand is uiterst belangrijk. Een goed afgewerkte rand is niet alleen veiliger maar voorkomt ook scheuren. Bij de verwerking van glasranden kunnen de eisen aan de afgewerkte componenten sterk variëren. Dit afhankelijk van de locatie en het doel. Kortom: een goed afgewerkte glasrand is van beslissende invloed op de sterkte en dus ook op de levensduur van het glas.

Van vitaal belang

Correcte verwerking van glasranden is van vitaal belang. Het bewerken van de glasranden is een zeer complex proces, dat veel expertise en het gebruik van de juiste machines en gereedschappen vereist. Het is alleen mogelijk om hoogwaardige eindproducten te produceren waar de eindklant lang plezier van heeft, door glasrandverwerking die geschikt is voor de betreffende toepassing. Bovendien heeft glas vanwege zijn fysieke eigenschappen (zoals zijn hoge gewicht, brosheid en mogelijke materiaalspanningen) de neiging te breken als er defecten zijn aan de glasrand. Dit met name door ondeskundige behandeling of spanningen veroorzaakt door hitte- of windbelastingen.

Betere glasranden, minder kosten

Professionele glasrandverwerking vermindert dit risico enorm en heeft op zijn beurt een zeer positief effect op de arbeidsveiligheid en eventuele aftersaleskosten. Bovendien vermindert een goede rand slijtagekosten tijdens latere bewerkingsstappen. Een gladde rand maakt niet alleen het transport zelf veiliger maar beschermt ook de transportmiddelen zoals rollen en banden. Glasbewerking vraagt het gebruik van geavanceerde machines, naast slijpbanden of slijpschijven van korund of diamant.

Zomen

Zomen is de eenvoudigste methode voor het bewerken van de geslepen glasranden. De machine breekt de glasrand door middel van slijpgereedschap en verwijdert zo over-, onder- en microscheurtjes. Het glas heeft vervolgens een afgeschuinde rand. Dit is met name van belang voor de productie van gehard veiligheidsglas. Maar deze vorm van glasrandbewerking wordt ook toegepast bij isolerende glasplaten waarbij de glasranden eenmaal geplaatst niet meer zichtbaar zijn.

Slijpen

Slijpen is een andere methode voor het bewerken van glasranden en wordt ook wel glasrandafstelling genoemd. Dimensionaal slijpen noemen we ook wel fijnafstelling. Tijdens dit proces slijpt de machine het glas verspanend op maat zodat de glasplaten een fijn gestructureerde rand krijgen. Dit type glasrandbewerking wordt bijvoorbeeld gebruikt voor beglazing in gebouwen waar randen zichtbaar zullen zijn, maar ook voor binnentoepassingen.

Polijsten

Polijsten is de hoogste kwaliteit glasrandverwerkingsmethode; het is de fijnste vorm van verwerking en levert zeer soepele en transparante resultaten op. Gepolijste glasranden worden vooral gebruikt wanneer de glasplaten voor decoratieve doeleinden zijn bedoeld, bijvoorbeeld voor spiegels of tafelbladen. De glasrand is optisch transparant en vertoont een zeer fijne, homogene glans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.