Nieuws
CO2-voetafdruk

Het duurzaamheidsverslag van AGC Glass Europe staat online en beschrijft de milieuprestaties uit 2021. Belangrijkste cijfer uit het verslag is de CO2-voetafdruk. Die komt volgens AGC uit op 1 : 9. ‘Dit betekent dat voor elke ton CO2 die we uitstoten, we bijna 9 ton vermijden dankzij het gebruik van onze producten.’ De vorige berekening kwam nog uit op een verhouding van 1 : 11.

CO2-voetafdruk

AGC volgt de totale CO2-voetafdruk van haar activiteiten op volgens de richtlijnen van het GHG-protocol. De eerste berekening van de CO2-voetafdruk dateert van 2009 en daarna zijn er tot 2020 telkens om de drie jaar nieuwe cijfers gepubliceerd. De berekening is nu jaarlijks om de vooruitgang van het koolstofstappenplan beter te kunnen volgen. Uit de laatste blijkt dat de activiteiten van AGC Glass Europe verantwoordelijk zijn voor ruim 3,5 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar (referentiejaar 2020). Het bedrijf berekent echter ook de koolstof die wordt vermeden dankzij het gebruik van haar producten. Dit resulteert volgens AGC in 33.530.000 ton vermeden CO2. Een verhouding van 1 : 9. De vorige berekening uit 2019 kwam uit op 3.800.000 ton CO2 uitstoot ten opzichte van 41.000.000 ton vermeden CO2, een verhouding van 1 : 11.

Twee divisies

AGC is actief met twee divisies: de divisie Architecturaal Glas en de divisie Automotive. ‘De milieuprestaties zijn te danken aan de voortdurende inzet van alle vestigingen om de milieudoelstellingen van de onderneming tegen 2030 te halen’, aldus de onderneming in haar verslag. Hieronder de belangrijkste prestaties op acht vlakken samengevat.

Energie

Energieterugwinning en elektriciteitsproductie: AGC startte in 2009 met de plaatsing van zonnepanelen en installaties voor warmterecuperatie. Sindsdien is de elektriciteitsproductie gestaag toegenomen tot 32 221 MWh aan teruggewonnen en zelf opgewekte energie in 2021.

Lucht

Op een vergelijkbare basis hebben de Upstream Operations per ton verkocht glas de rechtstreekse CO2-uitstoot sinds 2002 met 10% verminderd. Het gebruik van zware stookolie is in deze periode consequent afgebouwd en in 2020 volledig stopgezet. In de specifieke stofuitstoot komt de verlaging sinds 1999 op ongeveer 63%.

Water

Van 1998 tot 2021 heeft AGC op vergelijkbare basis het waterverbruik met 69% weten te verminderen.

Vaste afvalstoffen

De Groep produceert ongeveer 220 000 ton vast afval per jaar, waarvan ongeveer 97% verder wordt gerecycled of ter plaatse teruggewonnen door haar leveranciers of aannemers. 

Transport

AFC vervoert 57% van alle grondstoffen per schip, binnenschip en trein vervoerd. Daardoor rijden er per jaar ongeveer 57 985 minder vrachtwagens op de weg. In 2021 heeft het bedrijf ongeveer 42.000 ton afgewerkte glasproducten met een combinatie van trein en vrachtwagen vervoerd. Dat haalde nog eens ongeveer 2.100 vrachtwagens van de weg.  

Verpakking

Tegenwoordig is vrijwel alle glasverpakking herbruikbaar. AGC Glass Europe haalt naar eigen zeggen een zeer hoog cijfer in het hergebruiken van verpakking. In België gebruikt het bedrijf 98% van de verpakking opnieuw.

Recycling

AGC recyclet ongeveer een miljoen ton glasgruis per jaar, een besparing van zo’n 1,15 miljoen ton grondstoffen en 700.000 ton CO2-uitstoot.

Groene energie

AGC begon in 2009 met de installatie van fotovoltaïsche panelen en warmterecuperatie-installaties. Verder lopen er meerdere projecten om de productie van groene energie verder op te drijven. Doel: het elektriciteitsverbruik van het net en de daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot verminderen. Het meest recente project betreft AGC’s floatfabriek in Seingbouse (Frankrijk). De site installeert een ORC-installatie voor de terugwinning van afvalwarmte en een fotovoltaïsche energiecentrale. Dit gebeurt in samenwerking met het energiebedrijf EON.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.