
Vlakglas en daglicht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe ontwerp je een gebouw zo dat het qua woon- of werkomstandigheden comfortabel blijft? En welk glas pas je dan toe? De inschrijving voor de Dutch Daylight Award 2022 is verlengd. De tweejaarlijkse kwaliteitsprijs is sinds 2008 in het leven geroepen om bijzondere daglichtarchitectuur te belonen en onder de aandacht te brengen. Doel: een inspiratie vormen voor toekomstige bouwprojecten.
De Dutch Daylight Award kent ook dit jaar weer twee categorieën: gebouwen kleiner dan 1000 m² en gebouwen groter dan 1000 m². Projecten kunnen tot 15 juli 2022 ingezonden worden.
Nieuwe norm
Het gebruik van daglicht is cruciaal. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) komt om die reden een nieuwe methode voor de bepaling van daglicht in gebouwen. Dit gebeurt op basis van daglichtfactoren. De bepalingsmethode staat in NEN-EN 17037 ‘Daglicht in gebouwen’. NEN heeft onlangs een toelichting op de norm gepubliceerd in de praktijkrichtlijn NPR 4057 ‘Daglicht in gebouwen – Toelichting op NEN-EN 17037’.
Editie 2020
Afgelopen editie kende opnieuw twee schitterende projecten als winnaars en een eervolle vermelding. Het Buitenhuis, ontworpen door Mirck Architecture won de prijs in de categorie gebouwen kleiner dan 1.000 m2. De jury omschreef de villa als ‘een multidisciplinaire les die onze verwachtingen te boven ging’. Winnaar van de projecten gelijk of groter dan 1.000 m2 is de renovatie van de metrostations van de Amsterdamse Oostlijn, ontworpen door Group A Architects. ‘Juist de beperkte aanwezigheid van daglicht in combinatie met slim materiaalgebruik werkt zeer goed en prettig.’
De eervolle vermelding ging naar Het Ontvangstgebouw voor de Schoolkerk in Garmerwolde, een ontwerp van MX13. Het project was genomineerd in de categorie kleiner dan 1.000 m2. Onder andere waardeerde de jury het doordachte en fraai uitgevoerde detailwerk, wat heeft geresulteerd in mooie, eenvoudige oplossingen.
Jury
De jury bestaat deze editie uit wederom daglichtexperts uit verschillende disciplines gelieerd aan daglicht en de bouwwereld. Juryvoorzitter Marcel Bilow, Professor aan de TU Delft. Hij wordt hierin bijgestaan door Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR). Van Bergen is inmiddels een vaste kracht binnen de jury. Mathijs Sommeijer en Juliette van Duijnhoven ondersteunen de jury op lichtgebied. Sommeijer is lichtontwerper bij Royal HaskoningDHV. Van Duijnhoven is assistent professor bij de Building Lighting Group, onderdeel van de TU Eindhoven.
Ook nemen de architecten van de winnende projecten van de Daylight Award 2020 plaats in de jury: Maarten van Bremen van Group A Architects en Sander Mirck van Mirck Architecture. Michiel van Raaij (hoofdredacteur van Architectenweb) en twee afgevaardigden van de hoofdsponsoren Solarlux en Lamilux complementeren de jury.
Inschrijven
De organisatie van de Dutch Daylight Award nodigt u graag uit één of meerdere projecten in te zenden, waarin daglicht een prominente rol speelt. Projecten kunnen vanaf 1 mei 2022 tot 15 juli 2022 ingezonden worden via de volgende pagina: Inschrijven Dutch Daylight Award. De prijs wordt in november uitgereikt op een inspirerende daglichtlocatie.