Nieuws
glaskunst

Museum JAN in Amstelveen presenteert, ter ere van het UN International Year of Glass, de tentoonstelling Bewogen verstilling. De tentoonstelling toont het meest recente werk van glaskunstenaar Barbara Nanning (1957). In haar driedimensionale sculpturen combineert ze traditie en innovatie. De expositie van haar glaskunst start op 5 oktober en loopt tot en met 29 januari 2023.

Nieuwe, vindingrijke technieken komen tot stand in samenwerking met de meest ervaren glasblazers uit Tsjechië. Het innovatieve architectuur en ruimtelijk designbureau Atelier Tomas Dirrix levert een verfrissend 3D tentoonstellingsdesign.

Traditie en experiment

Naast de traditionele technieken die aan de basis staan van de glaskunst van Nanning, is het experiment voor de kunstenaar van groot belang. Ze probeert kleur en licht telkens op een nieuwe manier te vangen in het glas. Zo ook in haar nieuwe serie Chimaera, een co-productie met de Tsjechische slijper Aleš Zvěřina, waarin ze werkt met annagroen glas. Dit groen gekleurde glas fluoresceert in het donker onder UV licht. De gezaagde en gesneden facetten in het annagroen glas zorgen voor talloze optische effecten en geven diepte aan het werk. Voor haar nieuwste serie Byzantium experimenteert Nanning met vergulde glasdraden die ze smelt tot patronen geïnspireerd op de Byzantijnse cultuur.

Bewogen verstilling

Nanning begint altijd vanuit een cirkel, een rustpunt, die ze vervolgens verder ontwikkelt in het vloeibare glas. Dit resulteert in allerlei organische vormen, ontleent aan kristallen, planten en micro-organismen. De beweging in de natuur probeert ze vast te leggen en tot stilstand te brengen; een momentopname gevangen in een glasobject. 

Barbara Nanning

Na het afronden van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie krijgt Barbara Nanning bekendheid met haar keramische werken. In Leerdam gaat ze voor het eerst aan de slag met glas, een tot dan toe onbekend materiaal voor de kunstenaar. Glas wordt daarna het materiaal waar ze zich exclusief op gaat richten. Ze weet binnen de glaskunst al snel internationale roem te vergaren en komt vooral in glasland Tsjechië in aanraking met geraffineerde technieken. Haar veelzijdige oeuvre is in talloze museale en privécollecties in binnen- en buitenland vertegenwoordigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.