Nieuws
glazen atrium
Clifford Chance, interieur: Fokkema & partners architecten

De Droogbak naast het Amsterdamse Centraal Station heeft de afgelopen vijf jaar een metamorfose ondergaan tot werkruimte van de éénentwintigste eeuw. Het glazen atrium van dit beeldbepalende negentiende-eeuwse kantoorgebouw is ‘gereactiveerd’. Het vormt een essentieel knooppunt in de nieuwe routing van het gebouw.

Ontwerpbureau KCAP was, in opdracht van Allianz Real Estate, samen met bouwtechnisch adviseur ABT verantwoordelijk voor de ruimtelijke transformatie van het rijksmonument. Fokkema & Partners bouwden hierop verder en ontwierpen het interieur in opdracht van internationaal advocatenkantoor Clifford Chance. Door nauwe samenwerking zijn partijen er in geslaagd om een toekomstbestendig monument te creëren. Een eigentijds onderkomen in historische context dat medewerkers optimaal faciliteert in sociale ontmoetingen en een nieuwe manier van werken.

Glazen atrium gereactiveerd

Tijdens een eerdere restauratie is de centrale binnenhof voorzien van een overkapping en omgevormd tot bibliotheek. Deze ruimte is door KCAP ‘gereactiveerd’. Het lichte, glazen atrium heeft een nieuw leven gekregen als dynamische, levendige plek voor ontmoeting, interactie en uitwisseling. Extra trappen bieden toegang tot de hoger gelegen verdiepingen en het restaurant in het souterrain. Erkers en balkons versterken de visuele relaties tussen de verdiepingen onderling en die met het atrium. Daarmee is het een plek geworden om te zien en gezien te worden.

Transformatie

‘Het glazen atrium is het hart van de Droogbak en vormt letterlijk en figuurlijk het ‘startpunt’ van het transformatieconcept. Het biedt een nieuwe dynamiek en een nieuwe manier van werken, met respect voor de historische architectuur.’ Dat zegt Irma van Oort, partner bij KCAP op de site van Bouwwereld. ‘Een perfecte samensmelting van verleden en heden.’

Meer glasprojecten vind je op onze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.